11 juni 2024

Eosinofielen en hun effecten

 

(zie ook strava)

Een kopie van mijn strava commentaar, waarin ik wat onderzoek naar mijn longproblemen van de afgelopen jaren en vooral maand, uitwerk.

----------

Ik noemde huisstofmijt. Je kan er allergisch voor zijn. Tot nu toe dacht ik dat dat dan gepaard zou gaan met tranende ogen / snotteren / benauwdheid (histamine reactie/pathway), maar het kan zich (na onderzoek wat ik nu doe) ook uiten op een andere manier: via eosinofielen. Dit is een bepaald type bloedcel dat aangemaakt wordt om bijv parasieten te lijf te gaan, maar het blijkt ook mogelijk dat het lichaam ze aanmaakt als reactie op bijv huisstofmijt.

Nu heb ik al jaren een vrij hoog eosinofielengehalte (5 tot 8 ipv < 4) en het zou zomaar kunnen dat dit als reactie op huisstofmijt is. Wel jammer dat arts en internist hier dan niet op doorgegaan zijn in het verleden?! Daarom de laatste dagen alles op 60gr gewassen (ik waste normaal op 40 maar dat blijkt niet goed te zijn) en schoongemaakt etc etc en slapen met ramen open.

Het probleem met die eosinofielen is dat ze op hun beurt reactie uitlokken in bijv het longweefsel (lichte ontstekingsreactie, en slijmvorming wat uitwisseling van zuurstof/co2 belemmert) en tot ademtekort leidt. Ook kunnen ze invloed hebben op het hart en leiden tot onregelmatige hartslag e.d. Dus niet zo mooi, eigenlijk.

Verder duurt het na doodmaken van de huisstofmijt een tijdje voor de eosinofielen weg zijn, twee weken volgens chatgpt. Dus de komende dagen-week zou ik dan wat effect mogen verwachten. En als ik het bij het rechte eind zou hebben (ik denk gevoelsmatig 70% kans want wat zou het anders moeten zijn) dan kan ik weer helemaal terug op niveau komen, uiteindelijk.

Vandaag dacht ik al wat effect te voelen maargoed, dat kan placebo effect zijn.

.... eerst morgen bloed prikken / ecg maken en later de longtestjes en de artsen laten nadenken. Over een maand zal er veel duidelijk zijn.


POV