29 april 2013

Hardlopen met pijnstillers is gevaarlijk

1030x gelezen

(ik heb soms met zachte hand al wel eens gesuggereerd dat lopers er geen gewoonte van moeten maken om er "een paar diclofenacjes in te gooien" voor een duurloop of wedstrijd).

Maar zachte waarschuwingen werken niet.


Daarom: LOOP NIET MET PIJNSTILLERS

Eerste reden: Artikel in NRC:

Onder ultralopers en marathonlopers is het vaak in gebruik, pijnstillers om de moeilijke fasen in de wedstrijd beter te doorstaan. Nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat dit niet zonder gevaren is.Het NRC beschrijft dat hardlopers die hiervan gebruik maken vier tot tien keer kans hebben op ernstige medische complicaties. De gegevens die gebruikt werden kwamen uit een grote enquete onder deelnemers aan de hele en halve marathon van Bonn. Volgens het NRC vulden meer dan de helft van de deelnemers de enquete in (3913). Van hen slikten meer dan helft doses pijnstillers dicoflenac, ibuprofen of aspirine. Onder hen kwam darmproblemen en hartaanvallen veel vaker voor. Nierschade kwam alleen bij slikkers voor. Onderzoek leerde dat de doses vaak overschreden werden en dat juist deze categorie meer kans heeft op gezondheidsproblemen. Veel lopers wisten niet van deze gevaren.


Tweede reden: hardlopen met ibuprofen op, produceert GEEN trainingsresultaat:

(zie www.prorun.nl
"Trainen en ibuprofen: Geen goede combinatie

Een recente studie bij muizen heeft laten zien dat de inname van ibuprofen gedurende vier weken ervoor zorgt dat er geen aanpassing plaatsvindt na duurtraining. Bij muizen die geen ibuprofen innamen nam het uithoudingsvermogen na vier weken aanzienlijk toe. Bij muizen die dagelijkse ibuprofen innamen waren deze verbeteringen niet te zien. Hoewel de spieren van de ibuprofen-muizen wel veranderden in structuur zorgde dit niet voor een verbetering in prestatie. Dit is waarschijnlijk te verklaren door het volgende. Na een training vinden er allerlei ontstekingsprocessen plaats in het lichaam. Het lichaam reageert op deze processen (mits binnen een bepaalde marge) door sterker te worden. Ibuprofen neemt als het ware de taak van het lichaam over en voorkomt zo dat het lichaam zelf aan de slag gaat. En dus niet beter wordt. Ontstekingsremmers zorgen er bovendien voor dat het lichaam na inspanning geen extra satellietcellen aanmaakt. Satellietcellen liggen in spiercellen opgeslagen. Als reactie op training veranderen deze cellen van structuur en vormen nieuw spiervezels. Met meer spiermassa of herstel van spierschade tot gevolg.
"

Derde reden:

Zie ook bijvoorbeeld: deze link, beschrijft hoe bijvoorbeeld 'poep' bacteriën in de bloedbaan kunnen komen en ontstekingen in je lichaam kunnen veroorzaken, bij dagelijks gebruik van ibuprofen. Hierin staat ook (geloof het of niet):
In surveys, up to 70 percent of distance runners and other endurance athletes report that they down the pills before every workout or competition, viewing the drug as a pre-emptive strike against muscle soreness.

Doe het niet (!!!!!!!!!!)


POV

ps.
Eigen ervaring met pijnstillers:

Nog nooit gebruikt in een wedstrijd, en dat terwijl ik al 30 jaar loop. Redenen:
- Als je een blessure hebt die pijnstilling nodig heeft: LOOP DAN GEWOON NIET. Wij zijn geen Olympische Atleten (en zelfs die doen dat vaak niet omdat ze beter geinformeerd zijn).
- Als je fit bent en spierpijn krijgt laat in de marathon: ten eerste is het verdragen van pijn een mentale vaardigheid. Ten tweede kun je doordat je goede niet-onderdrukte info krijgt over de hoeveelheid pijn, nauwkeurig bepalen hoe hard je door moet lopen om nog goed te finishen. 


Geen opmerkingen: