17 april 2016

Eerste HIIT weer

Vandaag tijdens de training voelde alles okee,

Daarom weer eens een eerste voorzichtige HIITje gedaan.
De term 'voorzichtige HIIT' lijkt een contradictio in terminis, okee... maar is niet helemaal zo, want het is wel degelijk mogelijk en is zelfs inherent aan sommige vormen van HIIT om voorzichtig te zijn. WANT: doordat, bijvoorbeeld bij een 2x (8x40 sec snel / 30 sec pauze) de pauzes zo kort zijn, kan je op een bepaald moment niet harder. Je benen worden te zwaar... en juist daardoor, loopt de belasting niet enorm hoog op. Je wordt ahw afgeremd door het onvermogen van je hart/bloedsomloop en van je beenspieren om vermogen te leveren.

Enfin: ik deed 8x40sec vlot / 30 sec pauze, de eerste serie op 13-15 km/uur (rustig aan), de tweede serie alles op 18 km/uur ongeveer, en dat ging vrijwel voluit.

Het grappige is dat de max bereikte hartslag (153) maar net raakt aan de anaerobe drempel. Vanuit hartslagperspectief LIJKT de training dan nog niet eens al te zwaar. Maar vanuit BENEN is de training wel zwaar.

De grafiek:

Te zien, rechts: 8x 40 sec, gemiddeld ca 18 km/uur. Grondcontacctijd neemt af bij hogere snelheid. Hartslag zwabbert rond de 150.

Enkel: deze verdraagt dit soort training kennelijk wel. Het is zo kort qua hoeveelheid belasting (5.20 minuut) dat de totale belasting x intensiteit nog laag uitvalt.

Enfin... maar even afwachten, morgen dagje niet lopen.

POV

Geen opmerkingen: