11 juli 2008

raar allemaal

Ten eerste raar,
ik heb deze week twee keer gelopen, in zes dagen tijd. Opeens kick je dan af van hardlopen. Het doen van een duurloop wordt niet meer als 'noodzakelijk' ervaren, ik denk nu, morgen even een stukkie fietsen, zondag misschien lopen als ik zin heb. Of anders maandag. Of dinsdag... Of gewoon een week niet.

Wel heb ik, ja het is gelukt, spierpijn van de krachttraining gisteren.

en raar, Simon Vroemen betrapt op doping. Er zitten vele kanten aan dit verhaal:

1) Hij was begin April in Roden, voor een lezing, toen maakte hij een eerlijke en duidelijke indruk toen hij het over doping had, en zijn verhaal dat hij geen doping gebruikte omdat hij dan niet meer zélf de prestatie neer zou hebben gezet.

2) Het middel methandienon dat gevonden is, of in de bodybuilding-volksmond Dianabol, is een middel dat niet lichaamseigen is zoals testosteron, het moet dus toegediend/ingenomen zijn. De vraag is of dit bewust is gebeurd of onbewust. Er zijn voorbeelden van onbewust gebruik van doping, efedrine in hoestdrank en dat soort dingen. Omdat ik Simon wel geloof, moet het onbewust zijn gebeurd. Hij draagt ook enkele verklaringen aan, eten van vlees 'besmet' met Dianabol in het buitenland, of 'minder zorgvuldig met medicijnen tijdens zijn ziekte van Pfeiffer periode'.

Eten van besmet vlees in de periode rond Mei, zoals ik gelezen heb, zou aannemelijk zijn als er ten eerste aan te tonen valt dat soms koeien in Egypte Dianabol krijgen, en ten tweede er een negatieve dopingtest vóór mei zou bestaan. Want daardoor zou geloofwaardig zijn dat er een hele lage dosis in zijn lichaam is gekomen. Als er geen negatieve test vóór mei zou zijn, dan zou de lage dosis ook een gevolg van 'normaal gebruik' in de winterperiode kunnen zijn (wat ik niet denk en niet hoop).

Wil hij de wereld overtuigen van zijn onschuld dan zou hij alles uit de kast kunnen trekken om e.e.a. te bewijzen. Hij heeft hier genoeg bij te winnen, reputatie, lidmaatschap van atletencommissies etc etc. Het zou me dus verbazen als hij het hierbij liet zitten en niet zijn onschuld probeert aan te tonen.

3) Het middel Dianabol is wel degelijk een prestatiebevorderend en spierversterkend middel voor middenafstandlopers, en ik kan me zo voorstellen, bij het lopen over steeples zou je hier wat aan kunnen hebben. Hij zegt zelf dat een atleet hier niets aan heeft, maar er zijn studies die het tegendeel beweren. Als het nou cocaine was...

POV

8 opmerkingen:

Rob Geurtsen zei

Simon, tja wat een zaak. Heeft hij de controle zelf aangevraagd?
Uit jouw bericht lees ik dat hij lid is van verschillende commissies in de sport. Het is triest dat zijn werk voor de sport er onder kan leiden.
Ik geloof niet zo in het bewijzen van onschuld. Dat beleef ik als een grotere vernedering dan schuldig verklaard worden.
Hij was en is een mooi sportman. Daar verandert een affaire als deze niets aan. De privé mens Simon Vroemen ken ik niet. De sportman blijft mijn waardering houden.

Paul Oude Vrielink zei

Ja, zelf aangevraagd voorzover ik gelezen heb. Geen actie die je zou verwachten van iemand die mogelijk iets te verbergen heeft.

Rob Geurtsen zei

Tja dat dcht ik eerst ook. maar als de noog hoog genoeg is, dan bescherm je je persoonlijkheid/imago door de controle zelf aan te vragen. Er zijn dan genoeg mensen die veronderstellen wat jij en ik willen veronderstellen: het zit wel goed.

En je kunt als je 'gestoord' genoeg bent voor jezelf volhouden dat je niets te verbergen hebt.

Het doet allemaal niets af aan zijn vroegere prestaties en blijkbaar zijn werk voor de atletiek.

Paul Oude Vrielink zei

mmhh...
lijkt me raar dat je zelf een niet-noodzakelijke(!) controle gaat aanvragen als je iets te verbergen hebt. Methoden van gedope'te atleten zijn: alleen wedstrijden uitzoeken waar niet of niet goed gecontroleerd wordt; periode geen wedstrijden lopen; de zaak maskeren met een ander middeltje. Geen van allen heeft hij gedaan.

duss... ik begreep van de losseveter site dat er flink wat mensen, ook artsen, achter hem staan en proberen te achterhalen waar het spoor methandienon vandaan is gekomen.

... ook ik sta achter Simon (en niet alleen omdat hij ook lid van Groningen Atletiek is!).

Rob Geurtsen zei

Er blijkt niet eens een B-staal te zijn. Dat vind ik nou wel weer boeiend. Heeft Vroemen dat vooraf zelf niet geweten?

Het komt op mij onaangenaam en hypocriet over zoals atleten benaderd worden.

Tuurlijk is doping een vorm van vals spelen... maar dat hoort ook bij de strijd. De poging tot vals spelen is simpelweg een andere manier van strijd voeren, net als psychologisch etteren voor en tijdens een wedstrijd. Ik snap dat dat een te simpele opvatting is. Maar zeker een valide argument tegen de hetze in pers en media alleen al bij de verdenking op doping gebruik.

Paul Oude Vrielink zei

Hoezo geen B-staal? Heb je een bron?

Doping... zoals Arnold Schwarzenegger al zei, sport is chemische oorlogvoering.

Rob Geurtsen zei

Ik heb het 'zeker weten' gelezen en gehoord. Ik ga het checken.

Rob Geurtsen zei

fout dus