25 juli 2008

doping

Een populair onderwerp tegenwoordig, laat ik er maar eens wat over schrijven.

Het zou me niets verbazen als alle wereldrecordhouders op allerlei disciplines doping gebruiken of gebruikt hebben. Ook Gebrselassie of Radcliffe. Dus.

Ik las vandaag een artikeltje over 'salbutamol', een anti astma middeltje waar Indurain toentertijd op betrapt was. Even googlen: Petachhi, Pereiro Sio, Gonzalez de Galdeano ook. En wie nog meer.

Dit middel kan ingeademd worden en verwijdt dan de longvaatjes. Maar, wat minder mensen weten, is dat het middeltje ook in tabletvorm kan worden ingeslikt (dan heeft het geen zin als astma middel!!!), en zorgt dan voor een verbetering van stofwisseling: vrije vetzuren in het bloed nemen toe, verbranding van glucose in spieren verbetert, bij een testje bij wielrenners zag je een forse toename van vermogen (wattage) na 6 weken salbutamol kuurtje.

En een dubbelblind test met een uur tijdrit levert 86 seconden voordeel op voor de salbutamol gebruiker.

En, zo denk, ik, zullen er nog wel meer middeltjes zijn die op het oog onschuldig zijn. Zie o.a. deze en deze site.

Wat ik hiermee wil zeggen: als je wilt, kan je zat middelen vinden die de prestatie verbeteren en (eventueel via medisch attest) legaal zijn. Daarom denk ik dat in de wereldtop procentueel veel atleten zitten (veeeeellll meer dan 1 %) die 'bepaalde middelen gebruiken', maar net buiten schot blijven.

Zijn deze atleten slim of immoreel?

Is een atleet die 1 gram vitamine C per dag neemt ook een 'gebruiker'?

Een atleet is pas een echte atleet als'ie een keer gepakt is.

Waarom zou je je jarenlang kapottrainen als je concurrenten de nieuwste legale of net op het randje zittende middelen nemen en de medailles en het geld binnenhalen?

Topsport is per definitie op de grens zitten, de grens bepaald door dopingcontroles en moraalridders. Wil je geen doping, stop dan met topsport.

Mijn visie (in het algemeen!) is dat de wereld perfect is. Daarom is ook topsport perfect, inclusief alle doping gedoe. Een perfecte afspiegeling van de wereld, hoe gaan mensen om met list en bedrog, hoe omzeilen mensen dingen, er valt veel van te leren, perfect. Wat zou topsport immens saai zijn als iedereen zich maar aan de regeltje zou houden.

Zomaar wat ideetjes...

Geen opmerkingen: