17 juli 2008

Aanvechten

Uit de telegraaf, belangrijk is het zinnetje: De Duitse onderzoeker Hans Geyer voerde de contra-expertise uit. Vroemen: “Hij heeft tegenover mij verklaard dat bewuste inname van metandiënon bijna altijd leidt tot veel hogere waarden.”

Zie ik hier parallellen met al die nandrolon zaken? Die ook werden gewonnen, o.a. door Troy Douglas.


Het krantenbericht:

"Ook de contra-expertise van Simon Vroemen, Europees recordhouder op de 3000 meter steeplechase, is positief uitgevallen. Het B-monster werd dinsdag en woensdag in aanwezigheid van Vroemen onderzocht in het IOC-laboratorium van Keulen. De Gietenaar heeft echter zoveel twijfels over zowel de testresultaten als de gevolgde procedure dat hij heeft besloten tegen iedere straf in beroep te gaan. Hij zal in zijn juridische strijd worden bijgestaan door zijn raadsman Eric Vilé.

“De aangetroffen hoeveelheid was nog minimaler dan in de A-staal. Bovendien probeerde een laborant tijdens de analyse de resultaten handmatig nog meer in hun voordeel te manipuleren. Dat hebben we weten te voorkomen”, verwoordt Vroemen een deel van zijn twijfels. Het lab van Keulen zal waarschijnlijk vandaag de positieve uitslag van de B-staal bevestigen bij de Nederlandse dopingautoriteit, die op haar beurt de atletiekunie dient te informeren. Na een mondelinge hoorzitting zal de bond een voorlopige schorsing opleggen. Uiteindelijk zal de tuchtcommissie van het onafhankelijke Instituut Sportrechtspraak de zaak behandelen en uitspraak doen.

Afgelopen vrijdag werd bekend dat half juni bij een out-of-competitiondopingcontrole in de urine van Vroemen sporen van de anabole steroïde metandiënon waren aangetroffen. Enkele dagen eerder had hij in Cottbus overtuigend voldaan aan de olympische limiet op zijn onderdeel. Metandiënon is een spierversterker, die vooral populair is bij krachtsporters en bodybuilders. Daarnaast werkt het echter ook herstelbevorderend. Nu ook de B-test positief is uitgevallen kan Vroemen - hangende de tuchtzaak - een optreden in Peking definitief vergeten. NOC*NSF sluit sporters die verwikkeld zijn in een dopingzaak uit van olympische deelname. Vroemen (39) riskeert een schorsing van twee jaar. Dat laatste is voor hem overigens van ondergeschikt belang, aangezien hij toch al voornemens was na de Spelen te stoppen.

Vroemen reed gistermiddag met gemengde gevoelens weg uit Keulen. “Mijn gevoel is beter dan vooraf verwacht. Het is positief omdat er mijns inziens toch twijfels bestaan over de testresultaten, maar negatief omdat je zelfs met allerlei onduidelijkheden toch nog positief bevonden kunt worden. Daarom ga ik deze uitkomst ook zeker aanvechten. En geloof me, dat zou ik niet doen als de zaak zo klaar als een klontje was.”

Metandiënon is een lichaamsvreemde stof. Wanneer bij een test ook maar de geringste hoeveelheid wordt aangetroffen, resulteert dat derhalve automatisch in een positieve uitslag. In het geval van Vroemen zou het gaan om een minieme hoeveelheid. De Duitse onderzoeker Hans Geyer voerde de contra-expertise uit. Vroemen: “Hij heeft tegenover mij verklaard dat bewuste inname van metandiënon bijna altijd leidt tot veel hogere waarden.”

Volgens Vroemen verliep de procedure in Keulen niet volgens de regels. “Ik heb bijna de hele dag bij de McDonalds gezeten en zelfs mijn auto door de wasstraat gereden. We mochten haast nergens bij zijn. Zelfs het verbreken van de verzegeling van het B-monster heb ik niet daadwerkelijk kunnen zien. Bovendien heb ik bijvoorbeeld niet kunnen vaststellen dat de contra-expertise werd uitgevoerd door andere mensen dan degenen die de A-controle hebben gedaan, zoals is voorgeschreven. Ik heb na afloop contact gehad met Vilé en hij gaf aan ‘duidelijke openingen’ te zien. Daar hou ik me aan vast.”

Vroemen, die in 2006 een punt achter zijn carrière zette en twee maanden geleden z’n comeback maakte, begrijpt dat mensen altijd aan hem zullen twijfelen, zelfs indien hij vanwege procedurefouten zou worden vrijgesproken. “Ik zou zelf ook geen lekker gevoel hebben als bijvoorbeeld mijn buurman door procedurefouten zou worden vrijgesproken voor verkrachting. Daarom wil ik me in de tuchtzaak ook vooral richten op de uitkomsten van de test, meer dan op de procedure. Ik wil eerherstel. Dat is voor mij het belangrijkste.”

Bron: De Telegraaf
Tekst: Frank Woestenburg

4 opmerkingen:

Rob Geurtsen zei

Het lullige is dat eerherstel bijna niet mogelijk is. Hoe kennen we straks de naam van Vroemen?

Hoe ga je met zijn allen achetr een sporter staan? Van vals spelen lijkt dus niet echt sprake. In de woorden van Maarten Ducrot, zolang je niet uitgaat van erlijkheid en gezondheid centraal stelt staat straffen en doping achterhalen centraal. Daardoor verandert er niks, en zo is Vroemen slachtoffer.

Bah!

RobGeurtsen zei

Echt schokkend vind ik het bericht dat Luc Krotwaar excuses eist van Vroemen voor de imago schade, of eht gebruik van de middelen nou bewust of onbewust is.
Zijn we nou met zijn allen helemaal van Lotje getikt?

Paul Oude Vrielink zei

ik denk dat Krotwaar Vroemen gewoon niet zo mag, en daarom deze vreemde reactie plaatst.

Simon had helemaal niet hoeven reageren hierop, maar het tekent zijn karakter dat hij dit toch, op een goede manier, doet.

Rob Geurtsen zei

Zijn optreden in NOVA was kwetsbaar, eerlijk en prima. Mooi voorbeeld van sportman bij wie de sport een belangrijk deel is van het leven.

Prachtig!