22 oktober 2016

Plaatjes zeggen meer dan woorden

Daarom hier een plaatje:Dit betreft de massaverdeling in een cluster sterrenstelsels. Zoals te zien, is er veel massa aanwezig in de pieken (de sterrenstelsels): Sterren en planeten en zo. Maar ook ertussen is massa aanwezig. Dit wordt door de deskundigen 'dark matter' genoemd. Men probeert het te detecteren door germaniumkernen tot 0.001 graad boven het absolute nulpunt te koelen en als er dark matter tegenaan stoot (met een waanzinnig kleine kans want vrijwel alle deeltjes gaan dwars door de aarde) dan stijgt de temperatuur van de kern een minuscuul beetje.

De dark matter geeft het universum deels zijn massa. Het andere, grotere deel is 'dark energy', een nog veel mysterieuzer type massa (want: sinds Einstein weten we: energy = mass).


Ohja ik tikte nog een ander plaatje op de kop:

Dit is niet een atoom dat een potentiaalstijging van nul naar honderd doormaakt, nee.... ook niet een grafiek van de desastreuze opwarming der aarde de komende 26 jaar.

Het is gewoon het 7-daags voortschrijdend gemiddelde van mijn wekelijkse kilometers. Te zien is:
  • Vanaf dag 19 (rond 20 september stijgt het gemiddelde snel naar ca 60 km/week. Daarna stijgt het geleidelijk door en piekt vandaag op 97 kilometer. Ik heb dus de afgelopen 7 dagen 97 kilometer gelopen.
  • De totale belasting op mijn lichaam is dus nu hoog. Het volume onder de grafiek, dat kan je zien als totale belasting. Wellicht is een kleine terugname op zijn plaats. Enkels en voeten zijn gevoelig.
  • Wellicht is blessurerisico te detecteren door steilheid van de grafiek en volume aan elkaar te relateren. Laten we hier een experiment voor opzetten
POV


Geen opmerkingen: