03 oktober 2006

Die schoenen... gaat dat goed...

Vandaag gedaan:

15x300 in 61, ongeveer 0.30 pauze. Ging redelijk. Hartslag aan het eind 155/142 (na 1 minuut).

Daarna 5x150 meter met ruime pauze (0.45) in 25 seconden, proberen meer gevoel voor de schoentjes te krijgen.

Want, zaterdag nike air pegasus gekocht waar de 4mijl op gelopen moet worden. Run2day, waar ik bijna een maand geleden nike air streak bestelde, heeft niets van zich laten horen. Grr.... En die pegasusjes moeten wel goed worden ingelopen, het gevoel is niet helemaal lekker. Tot 15-16 km/u gaat het goed, daarboven is het heel bewust lopen/afzetten, niets gaat automatisch.

En zoals Loopgek al zegt in het comment hieronder, die pegasussen zijn net iets zacht voor hoge snelheden. Op zich had ik ze gekocht om lekker op te trainen en af en toe een wedstrijdje op te lopen, maar nu denk ik er toch over om nog even bij Runners langs te gaan. Alhoewel, 17 km/uur tijdens de 4 mijl, het is niet al te hard natuurlijk, maar aan de andere kant, er is wel energieverlies door vervorming van de zool, indrukken van de air, 4000 keer optillen van 100 gram extra (is 400 kilo) dus dat kost 20 seconden of meer! Een extra uitdaging!

Later meer....

4 opmerkingen:

loopgek zei

Het kon wel eens zo zijn dat het weer de grootste spelbreker gaat worden komende zondag...

Heb je geen andere wedstrijdschoen? De pegasus is weinig direct (te zacht) en dus vooral lekker voor langzamere snelheden. De streak-2 is volgens mij al niet meer leverbaar bij Nike.

Ik ga donderdag winkelen in de Nike-store bij Nike in Hilversum (ken iemand die er werkt). Ik zal eens kijken of daar de nieuwe modellen al weer staan uitgestald.

Ik blijf me verbazen over jouw trainingstijden en met name ook de rust ertussen(september overzicht). Gezien je PR's kan ik het plaatsen dat je de trainingen zo beleeft. Maar bij mij zouden bijna al je trainingen een categorie hogere stempel krijgen dan dat jij ze zelf indeelt. Terwijl in wedstrijdtijden ik niet zo heel erg veel achter je zit op dit moment.

pov zei

Ik denk dat ik qua type loper wat meer korte afstand ben dan jij (6.22 op 2000) en daardoor de trainingen iets sneller kunnen zijn. Ik beleef een 15x300 in 61 als vlot maar goed te doen, als ik er 63 seconden van zou maken dan zou ik de neiging hebben na 20 seconden alweer te starten.

Ik denk dat jij en vele verheul lopers ook wel met kortere pauze zouden kunnen trainen, met vergelijkbaar effect (er treedt niet zoveel melkzuurvorming op dat de pauze lang moet zijn).

Maar HET gunstige effect van 'jullie' langere pauzes is volgens mij dat je daardoor 'meer traint' en langer op de weg bent.

Ik doe bijv. 6x1000 met 3 minuten in- en uitlopen en 40 sec pauze, bruto 8 km lopen.
En 20'inlopen, 6x1000 met 1000 pauze en 20' uitlopen komt al op 19-20 kilometer uit en daar zit volgens mij het voordeel dat ik niet heb.

Als ik meer tijd had zou ik meteen de pauzes en in/uitlopen uitbreiden.

Ton zei

het "langer op de weg zijn" is het principe dat ik gebruik om voor halve marathons te trainen. Geen lange duurloop maar bv 5x2000 met 1200 pauze. Ik loop dan zo'n 18km in 1.30, juist de tijdsduur die ik voor een halve nodig heb.

Ik zou die lange trainingen met kortere pauze natuurlijk wel aankunnen, maar.. bij de 200 en 400 intervallen zou ik echt geen kortere pauze willen, zoals jij dat doet Paul zou ik gewoon niet aankunnen

pov zei

Ja die 5x2000 van jou is volgens mij de perfecte halvemarathontraining.

Maar die pauzes... jij doet 200's in 41 sec maar als je ze in 46 sec zou doen (omgerekend naar mijn 41 sec) dan zou je er vast en zeker wel 15 met pauze 40 sec kunnen.

Maar, zoals gezegd, met langere pauzes loop je meer en dat is ook weer goed.