07 februari 2016

Een fijne lange vlotte duurloop! En de gevolgtrekkingen en theorieën

Dag allemaal,

Ein-de-lijk weer eens een goede lange duurloop.

Nadat ik eind december een 21 kilometer in 1.53 liep en weer drie dagen een dikke enkel had, en nadat het vorige week in training beter begon te gaan, besloot ik ervoor te gaan: een vlotte 25 kilometer met risico: blijft enkel heel, knie voelt niet helemaal okee....

En ja!

Het werd 25k in 2.04.50, zie facebook/strava voor de grafieken. Verder niet al te spectaculair, meest rond de 5.00 per kilometer. Er was veel wind wat denk ik de snelheid nog wat drukte. Maar geen overdreven last van enkel, klein beetje knel gevoel maar niet toenemend. Helemaal geen pijn. Rechterknie was tevoren al iets gevoelig maar werd niet erger. Een steek in knie bij 16 km maar even stilstaan, losmaken, en zonder problemen verder.


Theorie versus duurloop

De afgelopen maanden schreef ik stukjes, dacht ik na over perfecte looptechniek, theoretiseer over geavanceerde trainingsmethoden. Maar, een goede lange duurloop, vaagt bepaalde loszittende theorietjes in één klap weg!
  • Looptechniek: het doen van dit soort duurlopen is belangrijker voor looptechniek dan het uitvoeren van een goede skipping. Want na anderhalf uur ga je in je benen voelen hoe je het beste kan afzetten, hoe de eksakte timing van de beweging moet zijn. En die timing die is alleen maar te leren in zo'n duurloop. 
  • Training: de impact van zo'n loop in je benen. Beenspieren die eindelijk een keer "moe" worden, eindelijk een echte prikkel. Deze prikkel is gewoon onbereikbaar bij korte duurlopen van bijvoorbeeld 14 kilometer. 
  • 80-20 training: deze verhouding is wel belangrijk, MAAR met name als deze verhouding tijdens hoge trainingsbelasting bereikt wordt. Als je hele rustige korte duurloopjes doet en 1x per week een drie keer duizend voldoe je ook aan 80-20. Maar er is niet veel progressie. Maargoed... het moet blessuretechnisch natuurlijk wel mogelijk zijn om hard te trainen. 

Het vervolg

Eerst eens kijken hoe alles morgen is. Dan wat fietsen/rustig lopen de komende dagen, en donderdag ofzo misschien wat tempo's proberen. Dan zondag een vergelijkbare duurloop als vandaag (want als het eenmaal goed gaat kan de training opgevoerd worden. Hoewel nu wat moe, stelt het nog niets voor vergeleken met wanneer ik echt in training ben). 
Maar terugslagje kan ook...

POV


ps...Dit was tien minuten na de 25k:
  • links iets meer rood.
  • Links dikkere achillespees: de streepjes zijn even lang dus duidelijk dikker links, die pees. Maar pees zelf doet helemaal geen pijn, het is waarsch het omliggende weefsel waar iets vocht in zit. 
  • Maar verder geen problemen met de enkel, geen pijn ergens, hooguit een iets meer knel gevoel in de hele voet (paar procentjes)
En hier kunnen doktoren niets mee. Er is geen pees overbelast, er doet niets zeer, er is geen breuk, er is slechts een vaag gevoel dat niet concreet genoeg is voor een diagnose. Je zou als arts dan kunnen doorzoeken. Maar als er niets urgents lijkt te zijn, waarom zou je...


Geen opmerkingen: