25 mei 2017

Waarom Bitcoin waardeloos wordt

Bitcoin is booming!

Bitcoin kostte op zijn hoogtepunt 2740 dollar / 2425 euro.

Zucht.

In tegenstelling tot wat sommige mensen denken, heeft bitcoin op zichzelf NUL waarde.
Ergens in 2008? verzon iemand een verzameling 'eenheden' en een manier om ze uit te wisselen. Haha... Hij beperkte de verzameling tot 21.000.000 stuks en maakte programmaatjes om de 'dingen' van de ene naar de ander 'portemonnee' te transporteren. Helaas waren ze waardeloos.... het zou ook heel raar zijn, zomaar uit het niets waarde creëeren.

Goud bijvoorbeeld, heeft waarde omdat je er dingen van kan maken. Net zoals koper, ijzer.... dollars en euro's zijn ook wat waard omdat ze een tegenwaarde in goud hebben (hoewel...).

De waardeloosheid van bitcoin wordt geïllustreerd door het gemak waarmee dit soort 'eenheden' te produceren valt. Er zijn op dit moment al 840 'coins' gestart. Het schijnt zelfs mogelijk te zijn om op je laptop een nieuwe 'munt' de lucht in te schoppen.

Maar ergens ging iets fout. Iemand mis-interpreteerde het begrip 'Bitcoin' en dacht dat het een munt was, en begon ze te kopen. Eerst voor 0,001 dollar (ja)..., later meer.

De waarde bestaat dus alleen maar uit aannames en speculaties. Een lijstje:
- aannames: sommige mensen denken dat bitcoins 'waarde hebben'
- speculaties: wetend dat ze niets waard zijn kopen we ze om ze morgen duurder door te verkopen
- anonieme waarde uitwisseling. Van een X bedrag bitcoins kopen en het bedrag X dan in bitcoins overmaken. Een bedrag X in bitcoins ontvangen en snel uitwisselen tegen geld.

Nummer 1 is geen factor. Nummer 3 maakt gebruik van de huidige waarde van bitcoins en verdwijnt zodra de bitcoins weer waardeloos worden. Nummer 2 zal blijven. Mensen zullen ze blijven kopen. Maar zodra ze niet meer te verkopen zijn gaat het moeilijk worden.

Het lijkt een beetje op de tulpenbollenrally van de 17e eeuw. Nouja we gaan het zien...


Later meer

POV

Geen opmerkingen: