01 januari 2011

Blijham, concurrentie in aantochtDe grafiek van de 15 km Blijham.
Na 3 kilometer (11.15) die op zich best lekker gingen, werd het opeens zwaar. Ik heb deze 3 km gelopen met een HF van zo'n 157.

Toen besloot ik ter plekke, om er een rustiger trainingsloop van te maken. Dit komt omdat:
- ik niet helemaal fit was; heel slecht geslapen en moe;
- gisteren nog vrij veel getraind;
- iets last enkel, geen risico lopen;
-

Eigenlijk heb ik na 3 km, de rest uitgelopen in ongeveer marathontempo (2.58 tempo), wat op zich natuurlijk wel okee is. Ook hartslag zakte keurig terug. Dus fysiek gesproken ben ik helemaal Ok, maar qua wedstrijdmentaliteit...?

Verder is het wel zo, dat 'vroeger' in Blijham mijn marathontraject begon. Ik liep dan op de halve een tempo, dat ik dan later op de hele marathon in Rotterdam ook haalde. In dit opzicht heb ik nu prima gescoord met een 2.54 tempo loop.

Wedstrijden, daar moet je helemaal 'bereid' voor zijn om voluit te gaan. Dat is dan ook mijn voornemen in het nieuwe jaar, om wedstrijden weer als wedstrijden te benaderen. Dit voornemen is ook gesterkt door nieuwe concurrent P.I., die, in mijn leeftijdsklasse, mij eraf loopt. Beste lezers, jullie moeten weten dat deze figuur mij vroeger alleen met schaken versloeg en in die tijd over de honderd kilo woog en ik geen cent voor zijn al afgelopen sportieve carriere gaf (iets wat we toentertijd onder het genot van vele Belgische bieren ook wel eens besproken hebben). Wat schetst mijn verbazing toen hij 2 jaar geleden opeens in de ranglijsten opdook met tijden van 42 minuten op de 10. En mijn verbazing steeg tot grote hoogten toen er een 2.58.xx op de marathon, MIJN terrein, uit rolde!?!$@!#%!!!

Dit kan zo niet langer. Er moet iets recht gezet worden. Ahum....

POV

ps vandaag 14 km; rustig aan, lekker dagje nietsdoen na leuke jaarwissel

8 opmerkingen:

Flying Dutchman zei

Ik wens je een goed 2011, in elk opzicht, dus ook het lopen!
Heel interressant zo'n konkurent bijna uit het niets. Je moet dankbaar zijn, dat zulke types opduiken. Ze motiveren enorm in de training, en dan ook bij de wedstrijden. Ik heb bijvoorbeeld in 3 jaar tijd het gat gedicht die ik met mijn broer (3 jaar jonger) had.
Nu weet ik dat ik hem kan verslaan.
Het lopen als levensvisie (tot in lengte van dagen) blijft daarbij natuurlijk centraal staan!

groetjes,
Bert

Paul Oude Vrielink zei

Dank!

Jij ook.

"het lopen als levensvisie", dit gaat filosofisch worden. Want wat is een levensvisie? Voor mij is lopen een soort invulling van een behoefte om te bewegen, te sporten, moe te worden, ik weet alleen niet waar dat vandaan komt. En je structureert het dan door wat schema's, een doel hier en daar, wedstrijden. Maar stel dat die behoefte om te bewegen wegvalt, dan valt opeens het lopen weg. Zou best kunnen.

Wat zou dan de nieuwe levensvisie zijn? Is het wel nodig om een levensvisie te hebben? Ik zou het niet weten. Ik denk van niet.

Flying Dutchman zei

Het mag natuurlijk nooit alle andere belangrijke dingen in het leven verdringen. Het lopen moet zich integreren in het "normale" dagelijkse leven (relatie, werk, vrienden) en hiervoor zo af en toe op een lager pitje branden.
Zo heeft hobby "lopen" een betere garantie, een langer leven te hebben.
Hopelijk speelt de gezondheid dan ook nog mee, want het kan natuurlijk (hoe dan ook) plots niet meer mogelijk zijn. Dan zijn er hopelijk genoeg andere alternatieven.

Lopen is zo´n (tot een bepaalde grens) gezonde bezigheid, waardoor je zorgt voor een betere levenskwaliteit.

Paul Oude Vrielink zei

Niets aan toe te voegen mooi gezegd

Anoniem zei

Hi Paul,

Goed om te zien dat ik je stimuleer om er weer een jaar goed tegenaan te gaan. En ook voor mij een mooie motivatie richting Coolsingel 2011. Voor als je je trainingsschema nog wilt/durft te delen: p.ipema@hetnet.nl.

Groeten, PI

Richard zei

Beste Paul,

Doe me een groot plezier en probeer PI voor te blijven. Hij is al niet te genieten als hij wint met schaken of andere bordspelen en tot mijn verdriet moet ik erkennen dat vooralsnog ben blijven hangen in de 42 minuten op de 10 kilometer. Dus als jij hem nou op de weg voorblijft, doen wij dat op het bord, deal?

Richard

Paul Oude Vrielink zei

Is een deal.

Ik ben zelfs al bezig een foto te zoeken uit een of ander oud KPN research smoelenboek, om deze, a la Erben Wennemars, op de koelkast te plakken.

En de koelkast is in deze GEEN willekeurig gekozen plek!

Ik zal dit varkentje wel wassen

Richard zei

Ik heb eventueel nog wel een paar foto's ...