24 januari 2011

drempelgewenning

Zooo...

Wegens iets zere enkel gefietst ipv gelopen.
En dat ging heel goed: ik kon voor het eerst, 'stand 16' blijven trappen bij het 20 km testje. Ik kwam uit op 21.58, een PR met meer dan een minuut. De eerste 8 kilometer gingen soepel, daarna kon ik het verzet met moeite nog net rondkrijgen.

Opvallend 1: hartslag was stuk lager dan vorige testjes: 150 ipv 156, en snelheid hoger.
Opvallend 2: ik heb echt goed in het hogere melkzuurgebied getraind. Zo voelen de benen in elk geval. Na het 20 km testje kwam er weinig zinnigs meer uit, stand 16 was opeens erg moeilijk.


Hier hebben we het fenomeen van 'gewenning aan drempeltraining': stel je loopt elke week 10x1000 op een HF van 155. De eerste keren gaat het moeilijk, melkzuur gaat omhoog etc. Geleidelijk raak je aangepast, en loop je makkelijker en sneller op die HF. Daarna loop je elke week dezelfde tijden met dezelde HF, week in week uit.

Op dit punt wordt de training soms minder zinvol: je lichaam 'weet hoe het 1000jes moet lopen'. Hierdoor wordt de verstoring van homeostase minder, en daarom wordt ook het trainingseffect minder.

1) Aan de ene kant heb je dan 'zuinig lopen', zo efficient mogelijk gebruikmaken van energiebronnen. Je kan dan de training uitbouwen om zodoende met steeds minder brandstof nog steeds efficient etc te lopen.

2) Aan de andere kant wil je je snelheid bij deze hartslag verder verhogen. Hier kan je dan een ander type training introduceren met hetzelde doel maar met meer trainingseffect: 10x4 minuten hard fietsen. Het lichaam denkt ahhhhhhh nieuw nieuw nieuw!!!!! En reageert sterk op deze training.

Marathonlopers in de laatste anderhalve maand kiezen voor 1). 15x1000 of 10x2000. Zie ook dit perfect marathonschema van de japanner Inubushi die 2.06.57 in Berlijn 1999 liep.

Vijf en tien-kilometer lopers kiezen wel eens voor type 2): een maandje alternatieve drempeltraining, dan terug naar de gewone 1000jes maar met meer vermogen en hogere snelheid. Soms kiezen marathonlopers met enkelblessures ook voor type 2: een maandje rustig duurlopen en zware fiets sessies, daarna omvormen naar lange loopsessies a la Inubushi.

POV

p.s. Er zijn natuurlijk ook lopers die voor optie 3 kiezen. Maar het zal allemaal wel weer ontkend worden. "De werkelijkheid is dat we revolutionair waren", stelt Armstrong. "In de manier waarop we trainden, in de manier waarop we aan teambuilding deden, in de manier waarop we koersen voorbereidden, in de manier waarop we koersten, in de manier waarop we de sport verkochten en in de manier waarop we onze boodschap de wereld inbrachten." BWAHHAHAAHAHAHAHAAAAAHAAAAAAAHHHHAH!!!!

1) Er zal altijd doping worden gebruikt
2) Het zal altijd worden ontkend

Geen opmerkingen: