27 oktober 2011

vandaag even maximaal gegaan

Op hometrainer bij fitnesscentrum roden, 20 fietskilometers met elke minuut 30 seconden hard 30 seconden rustig. Bij deze training loopt hartslag op tot boven de anaerobe drempel (deze ligt op 158 en bij het fietsen zit ie op 162). Ik had een PR van 21.31 minuut over deze 20 fictieve kilometers, een teken dat e.e.a. goed gaat.

Anaerobe drempel is overigens een vaag begrip. Soms wordt deze omschreven als: snelheid en bijbehorende hartslag, waarmee je een uur, of 15 kilometerwedstrijd, loopt. Soms wordt er ook over 'omslagpunt' gesproken. De snelheid/hartslag waarboven de stofwisseling niet meer optimaal loopt, de snelheid waarboven er steeds meer melkzuur en andere afvalstoffen verschijnen, de coordinatie wordt verstoord, je spieren weten niet wat ze met al die troep moeten.

Eenmaal boven dat 'punt', kunnen sommige lopers opeens heel moeilijk uit de voeten, ze blokkeren etc. Bijvoorbeeld marathonlopers. Deze zijn niet geinteresseerd in alles boven het omslagpunt, ze willen slechts heel aeroob alles efficient verbranden en ver weg van verzuring blijven (zie rechts het HADD artikel).

Andere lopers, vooral goede 3-5-10 km lopers, werken al die afvalstoffen zo goed mogelijk weg en kunnen heel hard doorlopen met heel veel melkzuur in het bloed. ("maar ook zij hebben er baat bij om het omslagpunt in eerste instantie zo hoog mogelijk te leggen").

Mijn trainingkje van 30-30 seconden is bedoeld om dat wegwerken van afvalstoffen heel erg goed te trainen (30sec melkzuur maken 30sec 'wegwerken'). Fietsen is heel erg geschikt omdat je niet ook nog hoeft na te denken over coordinatie en zo. Je kan gewoon hard rammen en trappen. Lekker.

Ok ik stop. Moet mijn laatste bieren nog opdrinken.

POV

Geen opmerkingen: