13 december 2015

het zit nie mee!!!

Een week van tegenstellingen.

Eerst kreeg ik dinsdag van ProRun de vraag "of ik nog een stukje had", ik heb toen eigenlijk vrij snel een stukje in elkaar gehackt uit ruw materiaal dat ik de weken daarvoor verzameld had. Stukje opgestuurd, zag het dezelfde avond al geplaatst zijn!! http://www.prorun.nl/training/trainingtips/het-14kilometer-schema-een-kritische-beschouwing/

Het bleek zeer veel gelezen te worden, vele reacties. Lekker! Ook van Koen de Jong zelf, de promotor van het max-14-kilometer lopen.

Het is merkwaardig waar dat 14-kilometer vandaan komt. Het lijkt een soort verzinsel te zijn: SOMMIGE mensen kunnen niet zo goed tegen rustige duurlopen, DUS we schrijven aan IEDEREEN voor om niet langer dan 14k te lopen. En dat terwijl iedereen weet dat duurlopen een weldadige invloed op de vorm hebben. Bij mij verloopt een marathonvoorbereiding ongeveer als volgt:

  • Ik begin met een basis die al een volwaardige max 14 kilometer training is: 70 km/week, 2x per week een training rond marathonhartslag, 1x nog iets harder, soms 16 km duurlopen. Met die basis ZOU IK DUS AL EEN MARATHON MOETEN KUNNEN LOPEN. En dat kan ook: ik kan dan bijvoorbeeld wel 3.25 ofzo lopen.
  • Dan de eerste duurloop: in een vrij rustig tempo, kom ik na 22 km in de problemen ondanks goede vorm. Maar dit weet ik. Een week later kom ik op dezelfde manier naar 28 km....  
  • De eerste lange training: 3x5 km in 25 km duurloop: gaat goed maar tegen het eind leeg. Dan nog wat duurlopen (max 30), dan een tweede lange training: bijv 6x3k in 35 km duurloop. En hier voel ik dan dat ik de inhoud begin te krijgen.
Ik vermoed dat Koen zelf ook sterk genoeg is om van een dergelijke benadering te profiteren. Een sub 3 uur tijd moet zeker kunnen.

Maar ik weet ook dat sommige anderen veel voorzichtiger moeten zijn. Een rustige 23, 26, 30 kilometer, 3 weken uit elkaar, is dan meer geschikt. 

Enfin...

Dan de training:

De training leek aanvankelijk goed te gaan. Woensdag heb ik me ietsje geforceerd denk ik, door mee te doen met oefeningen als touwtjespringen en zo. 

De donderdag wilde ik een hoog-intensieve fietstraining doen maar ik had niet echt zin. Wel wat krachttraining, en, de fout, twee keer twee minuten hoog tempo roeimachine.

En je moet nooit iets intensief doen dat je nooit eerder gedaan hebt.

Want gisteren opeens: ZERE KNIE! Ik kon er vanochtend nog geen kilometer mee hardlopen.

Enfin... maar weer een paar dagen niets doen. Nu mag fietsen ook niet want kniepijn is de enige blessure waarbij je niet kan fietsen. Morgen dus dan krachttraining voor armen, hamstrings, bilspieren.

I will be back.

We gaan het zien....

POV

Geen opmerkingen: