25 januari 2016

Drempeltestje op de fiets

Een drempeltest op de watt fiets

Telkens 4 minuten op een bepaald wattage (beginnen bij 180 telkens 15 watt hoger), tussendoor exact 1 minuut rust.


Bij 270 watt (die meting vlak voor dat vertikale zwarte streepje) voelde ik voor het eerst iets van wat zuur in de benen. En de hartslag na 1 minuut is zo'n 7 slagen minder hersteld dan de keren daarvoor, Maar ondanks dat er zuur in de benen begint, ben ik nog niet op mijn "drempel",

Maar dit is altijd wat onduidelijk bij dit soort tests.

Want: bij 270 watt was de hartslag weliswaar slechts 148, dus onder mijn drempel van 154, maar als ik geen vier maar bijvoorbeeld 30 minuten op dat wattage had gefietst, dan weet ik zeker dat mijn hartslag richting 154 zou zijn gekropen. Dus wellicht is de zwarte streep wel degelijk een indicatie van mijn drempel. Qua wattage (270 is drempel), maar NIET qua hartslag. Want 148 is geen drempelhartslag.

Bij de groene streep (na 300 watt) is te zien dat ik niet meer goed herstel. En dat blijkt ook bij de volgende inspannning, 315 watt kon ik slechts 2 minuut 40 volhouden. Ik maak zoveel melkzuur aan (of misschien: ik maak vanwege de stress om energie te produceren zoveel adrenaline aan) dat hartslag hoog blijft.

Uit deze test is vermoedelijk te halen dat bij 255 watt alles nog heel efficient verloopt, en dat een hartslag van rond de 142, betekent dat ik nog 'schoon brand'. Die hartslag zou de 'aerobe drempel' kunnen aangeven, ofwel het inspanningsniveau waarbij het lactaatniveau begint te stijgen. Zou wellicht erg leuk zijn om eens echt ook lactaat te meten bij deze test.

Uit de test is ook te halen dat mijn HIIT trainingen (5x4 minuten tegen de 300 watt) in het goede intensiteitsgebied zitten: boven de drempel, verzurend.

Later meer

POV

ps. naar de huisarts geweest ivm de enkel. Zijn conclusie: er lijkt nog iets van ontsteking te zitten hoewel het niet meer dik is (op het oog). Er zijn volgens hem twee alternatieven:
- nog een paar maanden rustig aan trainen en afwachten of het probleem zich vanzelf oplost
- een MRI scan maken om te kijken of er 'iets' zit, en om beter advies te kunnen geven
Hij zal de specialist aanschrijven en verzoeken om een MRI scan, ik wacht het even af.

ps2. Komende maandag naar het UMCG. Gisteren overigens 17 km gelopen met iets gevoelige enkel. Want ik wil wel met Echte Symptomen aankomen daar bij het UMCG. ....ik vraag me trouwens af wanneer ik ooit weer bijv een ontspannen 25 kilometer kan lopen zonder enige pijntjes of problemen.

Geen opmerkingen: