07 juli 2009

cardiac drift

Het verschijnsel dat, als je een tijdje hardloopt in warm weer, je hartslag een aantal slagen stijgt.
Dit is een automatische reactie waarbij je lichaam probeert de lichaamstemperatuur te regelen door o.a. meer te zweten, en door bloedvaten in je huid wijd open te zetten. Hierdoor neemt het bloedvolume dat in circulatie is om je benen te voorzien van zuurstof, af, en bij afnemend volume moet je hart meer slagen maken om toch de circulatiesnelheid in je beenspieren op peil te houden. Dus hogere hartslag.

(cardiac drift of geleidelijk verhoging van hartslag kan overigens ook komen door vochtverlies, electrolyten onbalans, en afname van terugstroom bloed (bloed blijft wat meer in je benen 'hangen').

De warm-weer drift, ik heb het op de loopband getest, in een warme fitnessruimte (25 graden ofzo). De eerste 7-8 minuten blijft de hartslag keurig constant op 142 (snelheid 14.7 km/u). Daarna stijgt hartslag naar ongeveer 149 en blijft dan keurig constant, bij de snelheid 14.7. Conclusie: 7 slagen/minuut zijn nodig om je aan te passen aan de warmte. Conclusie2: je lichaamstemperatuur is na zo'n 7 minuten zo hoog dat het lichaam ingrijpt en bloed naar de huid dirigeert.

Voor de trainingspraktijk betekent dit dat je in warm weer, je hartslag 5 a 10 slagen hoger moet hebben om hetzelfde trainingseffect te bereiken.


oh ja de training:
- maandag 10 km loopband waaronder 5 km t14, en 5 km T15, EN natuurlijk, om de constatering van loopgek, dat mijn kaats ver te zoeken is, te verwerken in training, wat lichte krachttraining gedaan. Want ik ben natuurlijk nooit te beroerd om advies ter harte te nemen, in elk advies zit altijd een waarheid.
- dinsdag 4x1600 met spikes op de baan, hartslagmeter HF155, in 6.05/18/13/19. Ik had te maken met een flinke cardiac drift want het was warm en ik had een lange pant aan.

POV

Geen opmerkingen: