26 december 2017

Eehh... nog even over die bitcoin. Feitje: één transactie kost 131 KILO CO2

Okee okee ik zat een paar weken fout. De crash is nog onderweg...

Maar, zoals sommigen van jullie weten: de bitcointechnologie is verouderd.

Namelijk:
  • Het in de lucht houden van bitcoin netwerk kost veel te veel energie. 1 (één) transactie kost de hoeveelheid energie waar je mijn huishouden een MAAND op kan draaien (268 Kwh). Dit is belachelijk hoog. zie: https://digiconomist.net/bitcoin-energy-consumption. 
  • Bitcoin is traag: 5 transacties per seconde is belachelijk laag. We wachten op een technologie die 500000 transacties per seconde aan kan. 
  • Er is het risico van foute forks en onbevestigde transacties. Als je niet genoeg betaalt (ik hoorde iets van 30 dollar per transactie) dan wordt je transactie niet bevestigd en kun je dus niets kopen.
In tegenstelling tot wat sommige mensen denken: het rekenen door de 'miners' heeft geen enkel doel. Ze rekenen niets zinvols uit. Ze raden alleen maar een getal en als het goed is krijgen ze een paar bitcoins. Kortom: bovenstaand energiegebruik is totale verspilling. Ander feitje: 131.55 KILO co2 per transactie Zeer vervuilend dus. 

De mensheid moet dit veel beter kunnen! En ja!

Inmiddels is er iets nieuws: hashgraph technologie.

Hashgraph technologie:
  • Meer dan 250000 transacties per seconde mogelijk
  • NUL energiegebruik
  • Alle transacties in volgorde van optreden (tijdstip van gebeurtenis transactie) vastgelegd.
Dit lost dus alle problemen van de huidige verouderde generatie van coins op.

Hoe gaat dit verder? Komen er nieuwe coins? 

Waarschijnlijk niet. Gelukkig maar... want omdat er niet zo'n nadruk op "speculeren en geld verdienen" ligt, kunnen technici en experts gewoon rustig dit concept goed verder uitwerken en weloverwogen (lees: geen dollartekens in ogen) overwegingen maken. 

De situatie van Bitcoin, blockchain etc, is nu, dat het concept dan wel "leuk" is, maar dat het volkomen gehyped is geworden. Mensen leuren met de dollartekens in ogen met de oplossing Blockchain, op zoek naar een probleem. Het probleem lijkt "geld uitwisselen" maar dat kan al lang. En snel. 

Wat zou het toch fijn zijn als er gewoon goed doordachte oplossingen zouden komen en als experts die oplossingen ongestoord kunnen ontwikkelen. Wat zou het leuk zijn om al die geldwolven bedrijfjes (de ICO's) te zien verdwijnen..

Wil je meer weten? Zie volgende zeer gedetailleerde en voor technici erg goede en interessante informatie, ook over bepaalde bitcoin zwakten die niet zo bekend zijn (bijv een 34% aanval kan al voldoende zijn). Voor niet-technici onbegrijpelijk....
POV


Geen opmerkingen: