03 april 2008

rusten

maandag gerust
gisteren 3x (432 minuut) a 14.5 km/uur, voelde gemakkelijk, iets gevoelige kuit
woensdag gerust (naar/van werk gefietst)

Alles voelt ok, die kuit heeft ook gewoon wat rust nodig.

Hieronder een kort verslag van Simon Vroemen's bezoek aan Roden, een 'sportcafé', hij vertelde over zijn hardloopervaringen, erg leuk.

Het was een soort interview en een vragenronde (na de pauze).

Interview door een sportverslaggeefster van Radio Drenthe oid (weet niet meer precies), allerlei onderwerpen passeerden de revue. Simon vertelde heel relaxed en overtuigend over allerlei onderwerpen, leuk vanuit trainersperspectief waren wat verhalen over atleten die hij begeleidt. Hij vond het vreemd dat sommige atleten altijd maar willen doortrainen, geen rustdag nemen. En als ze dan een rustdag nemen, klagen over 'dikke benen' de dag daarna. Simon vroeg zo'n atleet dan om bewijs 'meet je benen eens op, kijk of ze dikker zijn geworden'. Of een atleet die zei 'uit vorm te zijn door een rustdag'. Vraagtekens uit Simon's hoofd vulden de zaal. Ook een van zijn atleten, die altijd te hard trainde "gelukkig presteerde hij slecht en kon ik hem overtuigen rustiger te trainen".

Ook zei hij in aanloop naar een toernooi veel te rusten, ook al omdat dan bloedwaarden zoals hematocriet gedurende enkele weken minder trainen (maar wel hard!), geleidelijk verder steeg.

Uit deze laatste woorden putte ik (nog meer) moed. Door deze rustdagen wordt mijn bloed kwalitatief beter en beter!

Verder, maar dat weten jullie misschien al, de genetische aanleg van Kenianen. Het belangrijkste voordeel dat ze hebben is dat hun kuiten dunner zijn dan van westerse atleten. Dit mindere gewicht van kuiten levert een belangrijk voordeel omdat gewicht dat dicht bij de voeten zit, veel energie kost om te verplaatsen. Hoe dichter bij de voeten, hoe meer dit gewicht bij elke stap tot stilstand komt en weer in versnelling gebracht moet worden, dit in tegenstelling tot gewicht rond de heupen: heupspieren bewegen met het lichaam mee en vormen veel minder belemmering in de beweging.
Helaas kunnen westerse atleten hier weinig mee. Hooguit een sport kiezen waarbij er geen stilstand in de beweging is: schaatsen en fietsen.


POV

1 opmerking:

Anoniem zei

Er zijn nog meer fysieke verschillen die, wellicht genetische achtergrond hebben, en een potentieel voordeel geven. Zo'n genetisch voordeel moet echter nog wel operationeel gemaakt worden door training. Eén van andere 'genetische' voordelen zijn: de verhouding tussen bovenbeen onderbeen is anders dan bij caucasian folks. Relatief langere onderbenen, dus!!