18 december 2012

Reanimatie,

gisteren een herhalingscursus gehad.

Als iemand hartstilstand krijgt, wat ruim 300 keer per week (!) in Nederland gebeurt, moet je z.s.m. reanimeren. Na een paar korte checks of het echt om hartstilstand gaat, de bekende hartmassage / drukken op de borst (30x) afgewisseld met 2x mond op mond beademing.

In het merendeel der hartstilstanden is er sprake van ventrikelfibrilleren: het hart trekt wel samen, maar dit is ongecoordineerd, en is een soort 'trillen': er is hartspier activiteit maar om een of andere reden is dit niet coherent. Het effect is dat er geen bloed meer rondgepompt wordt.

Bij dit fibrilleren kan toedienen van een electrische schok helpen. Dit kan m.b.v. een AED (Automatische Externe Defibrillator). Probleem is: als je net 'ergens' bent, en iemand krijgt hartstilstand: waar haal je zo snel zo'n ding vandaan: welnu: op m'n android phone heb ik de app AED4.EU gedownload. Hiermee kan je zien waar zich in je omgeving de AED's bevinden. Je kan op een AED klikken en bellen, en/of snel zelf het ding ophalen.

Reuze handig... graag allemaal AED4.EU even installeren aub!!!

POV


ps.. de training nog: op schema stond 5x2000, maar het ging niet zo goed. Ik was moe ofzo, had wat buikkrampen en voelde me niet echt sterk. Maargoed... toch gestart, 7.39, 7.44, 7.47, en toen nog 2x1000 in 3.47 en 3.58. En toen was het genoeg. Misschien moe van het vele trainen. Maarja... het probleem is, als ik minder train, word ik langzamer. Etc etc....

Tijdens het inlopen was PI er niet en ik rekende mezelf al rijk, met het oog op Blijham. Ook niet-in-vorm zijnd, zou ik dat krat wel kunnen binnenslepen. Maar eenmaal terug op baan kwam PI opeens opdagen, alsof hij een schrikeffect teweeg wou brengen. Waarschijnlijk stond hij de hele tijd strategisch achter een muurtje opgesteld.
En met zijn 5x2000 bracht hij nog meer schrikeffect teweeg, ik kon hem niet bijhouden. Maar toen hij zei dat hij weinig getraind had noemde ik toch even mijn 28K van vrijdag hetgeen hem voorlopig even de mond snoerde.

Enfin. We zullen er toch gewoon om moeten lopen vrees ik. Met een goede tapering-off moet het mogelijk zijn in de juiste vorm te komen. Voorlopige schema:
- woensdag 18k rustig
- donderdag loopband / 10x1000 HF155 (vandaag was hartslag wat lager omdat ik te beroerd was om tempo te maken)
- vrijdag/zaterdag rustig/weinig
- zondag duurloopje 15-20k ofzo
- maandag 2x4k in precies halvemarathontempo (15.30)
- dinsdag/woensdag rust
- donderdag kort loopje
- vrijdag kort loopje
- zaterdag Blijham.

In de laatste 8 dagen zitten dus eigenlijk nog twee redelijke trainingen en moet ik in elk geval kompleet uitgerust aan de start kunnen verschijnen. Mooi.

Geen opmerkingen: