15 september 2017

De effecten van de krachttraining.... auw! en ...power!

De maandag dus de krachttraining

Waaronder 30x120kg legpress.

Dinsdag

Oei... licht gevoelige rechterknie. "verstandig zou zijn een paar dagen rust te nemen".

Probleem is: met een dergelijke mentaliteit zal je niet de oorlog winnen. Als een marathonloper bij elk pijntje zou rusten zou hij geen marathon kunnen lopen.

Dus: 14.5 kilometer op ca 5.23 tempo gelopen. Ging moeizaam. Strakke benen.

Woensdag

Licht gevoelige knie. Toch maar wat extra rustige kilometers verzamelen. Eerst 6 km a 5.25, daarna training geven. Handrem erop. Stijf, moe.

Donderdag: rustdag. Leek me verstandig. Afgelopen 5 dagen 60 km gelopen, is voorlopig even genoeg opbouw. Wel even gezwommen, erg lekker...

Vrijdag: POWER: nog altijd iets gevoelige knie, oppassen, maar toch even op de loopband gelopen: 2k T12.4, 2k T13.6, 1k T14.6. En vooral bij de laatste kilometer merkte ik het effect van de krachttraining: veel gemakkelijker om af te zetten, en benen die een beetje lachen om de lichtheid van dit tempo.


OKEE Hoe verder?

Het kracht plan lijkt te werken.
Oppassen met rechterknie, gelukkig zijn er krachtoefeningen die niet knie-belastend zijn en wel goed voor lopers. Bijvoorbeeld 5x20x40kg deadlift.

Ik moet, dat is het concept, naast de krachttraining vooral veel en rsutgi lopen. Heel hoog tempo lopen hoeft niet, althans niet met veel volume, omdat de kracht die je verondersteld wordt daarvan op te doen, al verkregen wordt door de krachttraining. De krachttraining is eigenlijk een soort 'escape' om geen zware en belastende tempo's te hoeven doen. Misschien is het doen van krachttraining voor sommige typen lopers wel gewoon een veel efficiëntere manier van trainen dan het doen van allerlei tempo's.


We gaan het zien!

Geen opmerkingen: