11 januari 2020

Over halve marathons en leeftijdscorrecties

Vorige week liep ik een halve marathon, de eerste in driekwart jaar!

Zoals jullie weten was ik in de zomer geblesseerd. Vanaf 15 juli kon ik een maandlang heel weinig doen omdat een of andere zenuw in mijn been geïrriteerd was. Na de zomervakantie rustig weer opgebouwd en met vrijwel uitsluitend duurloopjes en één tempotraining kon ik er op de Run van Roden een 41.50 uit persen. Daarna wat langere duurtrainingen, en, sinds eind november, weer wat echte krachttrainingen (lees: 3x 20 x 120 kg legpress). Tijd dus voor een wedstrijd!

De wedstrijd was De Wilp halve marathon op 4 januari. Ik liep er een 1.31.11 waar ik best tevreden mee was. Redenen:
  • Ik liep grotendeels alleen en het waaide nogal. Ik heb denk ik wel een minuut verspeeld door het alleen tegen de wind in lopen. Ik ben niet zo'n windloper, moet het meer van souplesse hebben. 
  • Ik kon harder maar lichte kuitkramp weerhield me. Waar ik in Leek vorig jaar de laatste twee kilometers a 4.10 liep, kon ik nu niet harder dan 4.35 omdat ik tegen kramp aan liep.
  • Ik heb dan wel wat kilometers gemaakt maar er zit nog veel meer in, wat dat betreft.
  • Ik heb dan wel wat tempo's gelopen maar er zit nog veel meer in, wat dat betreft.
Verder is er uiteraard de Age Grading. Zie: http://www.mastersathletics.net/index.php?id=2595

Je kan je tijd, leeftijd (ik ben 56.6 jaar oud) invoeren en er komen dan getallen uit, in mijn geval:
  • 0.7781, age performance, ofwel het percentage van wereldrecordsnelheid
  • age grade result: 1.16.06, ofwel de tijd die ik vroeger gelopen zou hebben
  • resultaat op een vergelijkbare 10k: 40.52, dit is inderdaad wat ik nu waard ben.
Maar laten we aannemen dat ik een minuutje sneller kan bij geen wind, en dat ik ook geen kuitkramp zou krijgen. Dan zou ik 1.29.20 kunnen lopen (wat ook mijn doel in Haren over 2 maanden is). Deze tijd zou waard zijn: 1:14:30, 40.00. Hmm interessant...

Ik kan ook tijden van mijn atleten analyseren. Zo was er atlete L., die eerder 42.28 op de 10 liep, en op basis daarvan 1.35.30 mag verwachten (beide zijn even 'zwaar'). Ze liep evenwel een moeizaam bevochten (wind) 1.36.00, maar deze blijkt bij analyse dus helemaal op niveau te zijn. Trekken we het wind-minuutje eraf en ook de iets te snelle start die een ongelijk tempo veroorzaakte, dan is misschien een 1.34.30 wel mogelijk!

Okee hoe nu verder.

Op dit moment heb ik wat kuitkramp, er is een tikje in de rechterkuit. Moet even rustig aan doen en niet forceren. Hopelijk komt het goed. Daarna wat blokken en wat kilometers en een testloopje met de net aangeschafte Zoom-X schoentjes, en een 1.29 ligt in het verschiet. Dit is natuurlijk nog niet genoeg om sub 3 uur op de marathon te kunnen lopen, maar ik weet wat training kan doen en als alles heel blijft dan gaan de benen nog sterker worden en dan lukt het vast wel.

POV

ps. een dag late is de kuitkramp weg. Omdat ik een zelfmassage heb toegepast (met beide duimen in de kuit drukken, omhoogmasseren, het harde stuk spier een beetje zachter maken

Geen opmerkingen: