01 september 2008

vetverbranding

Zaterdag zo'n 40 km fietsen, niet hard

Zondag van Deventer naar Roden gefietst, 126 op mijn teller. Lichte meewind, en het ging gemakkelijk. Mooie route, volgende keer hier wat fotoos.

Het grootste deel fietste ik "op de vetverbranding", zo'n 28-29 km/uur. Maar hier en daar, en ook op het eind, versnellend naar 33-34 km/uur. Je zou zeggen dat na honderd kilometer de koolhydraten wel op zouden zijn, maar ik kon nog gemakkelijk versnellen op het laatst. Weliswaar geholpen door appeltaart, magnum, cola, maar toch.

Goede vetverbranding betekent: procentueel haal je een relatief groot deel van je energie uit vetten. Deze vetten zitten in je spieren, het is dus niet het onderhuidse vet dat verbrandt. De vetverbranding is te trainen met rustig lopen/fietsen.

Een vetverbrandingscurve:Duidelijk te zien dat de vetverbranding in absolute zin het hoogst is bij redelijk vlot maar nog wel aeroob lopen. Maar relatief bekeken is het percentage energie geleverd door vetverbranding het hoogst bji veel lagere snelheden.

Welke snelheid moet je dan trainen? Mijn idee is dat je in marathons en dergelijke, vooral veel hebt aan een hoge absolute vetverbranding, en daarom het beste de wat vlottere aerobe snelheden kan trainen.

Geen opmerkingen: