23 september 2009

ibu'tjes

Nee, hier GEEN reclame voor ibuprofen,

tijdens mijn voorlopige uitstapje richting ultra, zie ik regelmatig de roze snoepjes (ibuprofen pilletjes) gebruikt worden, als ware het snoepgoed. Maar, een korte studie geeft aan:


Pijnstillers nemen is normaal Atleten op alle niveau`s en in alle sporten zweren bij pijnstillers. Een studie die eerder dit jaar werd gepubliceerd vertelde dat bijna zestig procent van de deelnemers tijdens de Ironman 2008 NSAID`s gebruiken. Tijdens een onderzoek naar de veranderingen in het bloed van marathonlopers vonden onderzoekers uit Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika dat 13% van de lopers een ontstekingsremmer hadden ingenomen voor de wedstrijd.
Een andere studie laat zien dat 86 % van de Italiaanse voetballers in het seizoen 2003/2004 pijnstillers gebruikten.

Voor veel sporters is een pijnstiller nemen normaal. Een van de reden is pijnpreventie bleek uit onderzoek bij de triatleten. De lopers van de Western State hadden het idee dat het hun hielp om de pijn, ongemak en spierpijn te voorkomen na de race.

Maar studies geven aan dat het niet zorgt voor minder pijn tijdens de race en minder spierpijn na de race. Tijdens de Western State is mondeling gevraagd bij de drinkpost hoe het met de pijn was en het maakte geen verschil met of zonder pijnstillers.

Onderzoekers hebben gezien dat bij laboratorium onderzoeken op weefsel van dieren NSAID`s ervoor zorgen dat beschadigde spieren, pezen, banden en botten het herstel vertragen. Een zelfde soort effect geldt ook in de trainingsopbouw. Het gebruik van de NSAID's remt ook de productie van prostaglandines. En die zorgen weer voor de vorming van collageen, een van de belangrijke bouwstenen in organen en spieren. Het effect van trainen, sterker wordende spieren en pezen wordt door het gebruik van veel pijnstillers verhinderd doordat er te weinig collageen wordt gevormd.


Kortom: niet doen.

POV

4 opmerkingen:

Rob Geurtsen zei

Interessant. Heb hier wel eerder van gehoord, maar juw verhaal verwijst naar één specifieke studie? Welke?

Paul Oude Vrielink zei

http://sportsmedicine.about.com/od/medicationanddrugs/a/NSAID_endurance.htm
er zijn er wel meer, google op ibuprofen sport

Rob Geutsen zei

Dank je... lekker leesvoer voor morgen.

Rob Geurtsen zei

Al snel en uitgebreider artikel gevonden met meer verwijzingen naar oorsponkelijke bronnen.

Voor wat het waard is.