15 september 2009

herstelcycli

na 2 dagen niet lopen (ging niet), vandaag op loopband een kilometer of 5, met hartslagmeter. Opvallend (of niet), dat hartslag bij alle snelheden 5-10 slagen hoger is dan normaal. En 15km/u was het maximum, daarboven werd te pijnlijk.

In marathonschema's moet de langste/zwaarste duurloop zo'n 4 weken voor de marathon liggen. Dit is zo, omdat het herstel na een lange zware loop wel zo'n 3-4 weken kan bedragen. Bij dit herstel moet je denken aan neuromusculair herstel, aan volledige reparatie van alle kapotte spiercellen, alle stofjes weer op de juiste plaats aanwezig...

Hier ging ik eigenlijk zaterdag ook op stuk, want ik had nog slechts 2 weken eerder, een 42km duurloop gedaan. En de reparatiewerkzaamheden waren nog niet voltooid. Het lichaam beschermt je dan tegen al te erge plannen, door het je moeilijk te maken door te lopen.

Daarom kan het ook zo zijn dat als alles goed hersteld is, je lichaam geen belemmering meer opwerpt en je tot prestaties in staat bent die eigenlijk onmogelijk zijn... dream on.

De schema's van 'mijn amsterdam lopers' zijn natuurlijk ontworpen met al het bovenstaande in aanmerking genomen.

Geen opmerkingen: