14 december 2013

10k 37.42.... ok.


10 kilometer Peize (9920m) in 37.42, dit is 38.00 als het een 10k zou zijn.

Eerst de tussentijden:
3.33.3: ekspres hard gestart, zo hard dat ik dacht 'als dit maar goed gaat'
3.37.9: doortrekken... er was een Peizenaar die goed doortrok en ik kon er achteraan
3.39.6: voelde redelijk ontspannen, maar nog altijd hard doorlopen
3.50.5: tegenwind stuk, ik deed ook kopwerk, hier voelde ik een vermoeidheid in de benen slaan
3.52.3: laatste finishkilometer, heuvelop, tegenwind, voelde zwaar
3.47.1: weer wat gemakkelijker
3.44.3: windmee, maar ik voelde dat mijn benen leeg waren. Had geen power om door te lopen,
3.42.1: benen leken wat lamgeslagen. Bij versnellen verloor ik coordinatie
3.57.8: tegenwind, alleen
3.57.5: idem.. Ik liet het wat lopen, gebruikte niet mijn eindsprint.. zou me nog 10 sec hebben opgeleverd

De evaluatie:
- het was vrij fris, ik was wel warm maar de start werd wat uitgesteld waardoor ik kouder werd
- de start was ekspres hard, ik wilde kijken of het misschien mogelijk was om vanuit een felle start door te trekken naar een vet PR. Het bleek niet mogelijk. De 7heuvelenloop was echt de max, en ik groei niet zomaar door naar hogere niveaus qua vorm. Mooi.... dan weten we dat ook weer. Twee jaar geleden liep ik vrijwel dezelfde tijd met een langzamere start en veel sneller tweede rondje, waarbij ik het voornamelijk in de laatste 2 kilometer pakte.
- omdat dit een tussenwedstrijd was (de hoofdwedstrijd is over 2 weken Blijham) zat er de laatste 2 kilometer een kleine rem op om echt alles te geven. Ik heb nu ook geen spierpijn omdat ik niet tot het gaatje ben gegaan, heb wellicht 10-15 seconden laten ligggen.
- als ik mijn krachten beter had verdeeld was ik ergens in 37.40 gefinisht vermoedelijk, het scheelt allemaal niet veel, maar toch.

Verder was het gevoelsmatig een lekker wedstrijdje, ik liep lang samen met Evert Jan H., mijn trainingsgenoot van LAGROEPGA. Hij finishte iets van 20 seconden voor mij, ik liet hem na 7.5 km iets gaan... was een soort van fout. Want een paarhonderd meter later draaiden we tegen de wind in en daar had ik dus toch mee kunnen lopen.


In Blijham kan ik dus geen 1.19.xx lopen. Het is onmogelijk, hoewel ik de deur nog op een miniem klein kiertje houd. Ik ga weg op 1.21.xx, maar als er tegenwind is en er loopt een groepje op 1.20 of 1.19, ja dan ga ik mee omdat het 'uit de wind lopen voordeel' groot is. En windmee is er dan wellicht nog wat mogelijk. Als, als, als.

Zelfs 1.21.xx zal erg lastig worden.

Hoe aan te pakken? Deze komende week veel trainen; ik weet nog niet 100% zeker welke trainingen. Ik voel dat er nog iets als inhoud bij moet, dit zou kunnen door een 22km duurloop op 4.20-4.30, en/of een 14x1000 op 3.45 loopband.

Nog een laatste factor die een rol speelt: ik heb laatste 2 dagen niet gelopen wegens drukte. Hierdoor raak ik altijd gevoelsmatig wat verwijderd van het 'loopgevoel', dit kan een rol spelen bij een wedstrijd. Door te trainen krijg je 'informatie' vanuit je benen en kan je ze iets beter gebruiken en/of inschatten hoe veel ze aankunnen. Dus voor Blijham de dag ervoor even loslopen.

POV


ps... het werd nog een zware dag: tot 04.30 's ochtends gewerkt, zo'n 4 uur geslapen daarna. Hoofdpijn. Even 30 minuten loslopen, en wat ik al dacht: helemaal geen spierpijn... ik ben dus niet helemaal tot het uiterste gegaan gisteren.
Vandaag verder geen tijd om meer te trainen. Maar komende week ga ik nog wel een mooi trainingsblok zetten, voornamelijk heel specifiek gericht op Blijham. Het wordt ongeveer:
- ma: 15 km rustig
- di: lange tempo's niet al te hard (net sneller dan 15 km/u denk ik)
- wo: 15 km incl wat rustige training
- do: lange tempoloop op loopband, misschien iets als: 2 km inlopen; 22 km vlot; 2 km uitlopen. Hierbij de 22 km op 14-14.5 km/uur lopen. Kijk er nu al naar uit. Wordt fantastiese training 1.
- vr/za/zo: niet veel trainen, misschien zondag nog duurloopje. In elk geval rustig. (RUSTBLOK 1)
- ma: 10-12x1000 loopband. Hier moeten benen al helemaal top zijn. Wordt fantastiese training 2.
- di/wo/do: niet veel trainen, rust, kort loopje (RUSTBLOK 2)
- vr: loslopen+ 8x100
- za Blijham. De benen mogen stuk. Alles wat erin zit, eruit persen. De week daarna loop ik vrijwel niet.

Geen opmerkingen: