10 juni 2014

Een stukje analyse

Vandaag, baantraining. Volgens mijn blog van donderdag zou ik vrij rustige tempo's moeten doen, en misschien dat ik dinsdag dan wel weer soepel zou zijn. En dinsdag is vandaag.

Maar het was nie soepel, mogelijk door de lekkere fietstocht van gisteren, of, ja, waardoor eigenlijk. De eerste 800 in 3.01 kostte teveel moeite. Het inlopen was ook een drama, kon nauwelijks de 12.5 km/uur volhouden. De rest van de training 3x1200 in 14 km/u gedaan, dit ging redelijk. Het uitlopen ging beter.

Het is waarschijnlijk dat de niet-souplesse met het buitenfietsen te maken heeft. En een scan van het logboek wijst daar ook op; heb zelden een goede baantraining gelopen een dag na een fietstraining. Vooral fietsen buiten (dus niet op hometrainer) lijkt de souplesse enorm te verstoren. Fietsen op hometrainer heeft dat effect niet, mogelijk omdat dat qua beweging meer op lopen lijkt (op de hometrainer wordt, net als bij hardlopen, de beweging bepaald door de per trap geleverde kracht, maar bij buiten fietsen, wordt de beweging grotendeels bepaald door de snelheid die je op dat moment hebt (je kan niet opeens een snelle trap tussendoor doen omdat je niet opeens kan versnellen... hoe leg ik dit uit)).

Ik heb het gevoel (en ook getest) dat ik wel 'fit' ben, maar dat lopen en fietsen elkaar bijt. Kortom: alles is okee qua conditie, fitheid is ook prima (ik zal donderdag of vrijdag een 60km tijdritje rijden, proberen boven de 31 km/uur), maar goede loopbenen hangen af van volledig uitgerust zijn en niet hard fietsen de dagen ervoor.

De voorbereiding op de Run v Roden 3.5 km en Appingedam gaat er dan ook zo uitzien:
- nu 4 dagen rustig lopen / hard fietsen; zaterdag/zondag/maandag alleen hardlopen cq rust;
- zodat ik dinsdag volledig uitgerust aan de start sta van een training;
- dinsdag de 1600m T(½M>10) (p=400m) & 6x600m T5 p= 200m/90s, favoriete training, hier probeer ik vrij voluit te trainen;
- hierna weten we meer. Als de tijden van de training 5.40 + 6x 2.07 zijn, dan is alles mogelijk.

Dit geanalyseer komt misschien wat ingewikkeld over, je zou ook kunnen zeggen: niet zoveel nadenken, ga toch gewoon lekker lopen... maar in mijn ervaring werkt dat niet. Waarom niet gewoon fouten identificeren en daar het programma op aanpassen. Werkt beter dan ogen sluiten voor fouten. Afijn.

POV

ps. Woensdag totaal 17.5 km gelopen; ging beter. Morgen weer fietsen; zal vrijdag weer baggerpoten betekenen.

1 opmerking:

Jo Art zei

Dat fietsen en lopen elkaar bijt, heb ik ook geregeld ervaren. Het is óf fanatiek lopen, óf fanatiek fietsen. Daarom vind ik het zo knap wat triatleten presteren!
Succes!