05 juni 2014

Goede benen slechte benen, wat is ervan waar

De trainining: ik wilde een HIIT doen om er achter te komen of de benen nu slecht of goed waren.

En benen bleken goed.
Vorige 3x13x(0.30/0.15) was gemiddeld 166.6 kcal (255 watt)/HF158,
nu haalde ik gemiddeld 167.6 kcal/HF155.

Helemaal verbaasd!!?? Ik kon gewoon het verzet trappen, voelde de verzuring, maar hartslag bleef laag en het 4000 meter loopje op loopband daarna, ging goed met 14 km/u en goede benen. Misschien is er een incubatietijdje geweest met slechte benen?!?

Dit is dan ook het nut van testjes. Zonder testen had ik gewoon geconcludeerd dat ik 'oververmoeid' ben en extra rust nodig heb, misschien een extra rustperiode etc etc. Nu denk ik opeens helemaal anders. Vermoedelijk hebben enkele trainingen vorige week (ik had maandag al een zware fietstraining, en dan dinsdag die harde tempo's) zodanig goed gewerkt dat ik een beetje uit fase ben geraakt. Het is wat moeilijk uit te leggen, maar het lijkt alsof de lagere hartslag bij een bepaald tempo, 'anders voelt', en dat 'ergens op parasympatisch niveau' zich dit vertaalt in een zware benen gevoel. Maar nu ik vanavond me daar niets van aantrek en er gewoon doorheen trap, zijn de benen gewoon sterk.

Gevoel van vermoeidheid, zware benen, wel of niet in vorm zijn, het is vaak subjectiever dan wij denken. Er zijn vele feedbacklusjes actief: je denkt dat je uit vorm bent, je gaat minder geconcentreerd trainen, dat bevestigt je idee, je verzint redenen waarom je gelijk hebt, etc etc.

Het betekent dat ik nu de training iets anders kan insteken.
a) ik hoef me geen zorgen te maken over overtraining ofzo, ik kan gewoon belasten,
b) waarschijnlijk moet ik wat vlotte maar niet te harde tempo's doen, bijvoorbeeld 8x1000 in 4.05, en daarbij zo ontspannen en gemakkelijk mogelijk lopen om dat 'zware gevoel af te leren'.
c) zodra dat ontspannen voelt, dan weer wat hardere tempo's lopen. Misschien dat dinsdag dat zal zijn.

POV

Geen opmerkingen: