29 september 2014

Marathon onder de 2 uur?

Uiteraard kan dat.

Ik reken voor:

Het is 177 seconden tot 2.00.00 dus we moeten 178 seconden ergens vandaan halen.

Berlijn is wel vlak, maar er zijn natuurlijk toch hier en daar putten, bochtjes, oneffenheden in het asfalt. Ideaal zou zijn een VOLKOMEN vlak parcours met heel weinig bochten. Ik stel voor, ergens in de polder, onder de bomen (we willen ook geen wind), een rondje van 4.2195 km aan te leggen vier flauwe bochten.

Winst laten we zeggen 40 seconden.

Dat 4.2 baantje kan dan ook wel bekleed worden met wat tartan zodat we spikes aan kunnen. Nog wat lichter, nog wat gemakkelijker lopend. Zoals bekend zijn baantijden sneller dan wegtijden: - 30 seconden.

Kleding kan ook beter: iets minimalistischer en strakker om het lichaam. Geen slobberbroeken.Aerodynamica. Dat ze kaal zijn is overigens goed. -20 seconden.

Dan hebben we nog de hazen. Ze deden goed werk, maar gingen iets te langzaam in het begin, later ging het iets te snel. Hoewel alle kilometers tussen 2.46 en 3.00 lagen, is hier nog winst te halen: -20 seconden (een halve seconde per kilometer).

Okee... we hebben 110 seconden, nog 68 te gaan.

Het was 12 tot later 15 graden, eigenlijk iets te warm. Dit kost 30 seconden. Als het 8 graden is is er nog meer bloed beschikbaar in de kern, ipv benodigd voor afkoeling. Dit bloed brengt meer zuurstof naar benen waardoor harder gelopen kan worden. Ook levert een lagere temperatuur minder vochtverlies op wat ook wat seconden oplevert.

Het pieken naar wedstrijden toe, dit lijkt perfect gegaan te zijn, ik zie niet in dat daar veel winst te behalen is. Blijft over 38 seconden.

Hoewel de atleten licht zijn, is er mogelijk nog wat gewichtswinst te halen. Elke kilo teveel scheelt een minuut op dat niveau. We moeten dus 633 gram ergens zien te winnen. Dit gaat een lastig verhaal worden. Want vetreserves dienen ook een doel: ondersteunen hormoonhuishouding. En de Kenianen zijn al ultra licht. Ik zie een horloge dat af kan: -50 gram. Gewicht aan schoenen speelt een veel grotere rol dan gewicht aan je lichaam. Lichte schoentjes van 80 gram, goed voor 1malig gebruik, carbonvezels... ja!

POV


ps vanavond uurtje getraind. Ben moe. Rustig aan. Zere knieen. Lijkt dinsdag over te zijn.


ps2. en uiteraard: EPO. Ik ben benieuwd naar het bloedpaspoort van Kimetto. Zijn daarin de waarden normaal (hematocriet zo'n 42-45), of zijn de waarden hoger, zeg 48. En mocht dat waar zijn, dan wordt het verhaal interessant. Want Kimetto is OPEENS een goede atleet geworden. 4 jaar geleden nog boer op het land, en na een jaartje trainen opeens een sub uur halve marathon (2011)....

Ik ga nu even van het slechtste uit: hij was al lang atleet, heeft al zes of acht jaar veel getraind, had potentie. 'Iemand' heeft toen besloten: we geven hem een andere naam (hij heette vroeger Dennis Koech), we geven hem EPO zodat zijn hele bloedpaspoort vanf het begin van zijn nieuwe carriere consistent is (altijd 48), en we creeren de perfecte onbetwiste wereldrecordhouder.

Hmm.... klinkt plausibel. Ben dus zeer benieuwd naar bloedpaspoort. Feiten wil ik zien.

Na wat meer lezen over zijn geschiedenis... het lijkt allemaal echt. Hij is gevraagd, rond 2010, om bij een trainingsgroep te komen, door de nummer twee van Berlijn, hij heeft heel weinig wedstrijden gelopen, mogelijk is hij nog helemaal fris en onbedorven. Het EPO scenario (hierboven doorgehaald) lijkt onwaarschijnlijk. Zijn 'umfeld' is goed, ik zie geen louche managers of verdachte atleten in zijn trainingsgroep. Het zou zomaar kunnen dat hier de 'freak of nature' is die het kan doen, de marathontijd onder de 2 uur brengen.


Geen opmerkingen: