07 maart 2007

benen zijn nu 'slecht'

Dag,

Gisteren gerust (lekker),

Vandaag in totaal 30 km rustig (!) gefietst (huis/werk/stad/werk/huis). En nog loopgroeptraining gegeven. De warming up liet ik, in het kader van opleiding Looptrainer, over aan Dik Jagersma, met enkele verrassende nieuwe oefeningen, en de kern van de training: 15x1 minuut met 1 minuut dribbel, deed ik op reserve een beetje mee. Zo'n 5 x 1 minuut enigszins vlot (16 km/u), de rest 10 km/u.

Al met al een actieve dag, maar weinig energie verspild.

Maar de benen voelen nu niet meer 'super'. Ze voelen moe en stijf. Dat hoort zo.

Morgen een Echte Rustdag, in meer opzichten: beetje uitslapen, laat naar werk, vroeg terug, beetje zitten.

Ik las vandaag nog dat Roger Bannister voor zijn four-minute-mile, vijf volle dagen gerust had. Het schijnt dat met 5 dagen rust, bepaalde lichaamswaarden zoals hemoglobine, en energie, optimaal zijn, maar het is ook weer zo dat bepaalde spierenzymen die betrokken zijn bij aerobe verbranding, na 24 uur rust al beginnen af te nemen. Zeker voor lange afstanden is het dan ook niet raadzaam om teveel rust te nemen. Eigenlijk moet je 'geactiveerd blijven' zonder moe te worden. Korte stukjes lopen, beetje fietsen, en veel rusten.

Vrijdag even loslopen met (weet nog niet zeker) 10x100 meter in 19 seconden en/of 2x1000 in 16 km/u of zo. Daar heb ik goede ervaringen mee. Ik moet absoluut niet een rustdag nemen voor een wedstrijd, dan word ik stijf en stram. Zeker op deze oude dag, ik ben 43.75 jaar oud.

(toch altijd weer leuk, dat gepruts en gezoek voor een wedstrijd!)

POV

Geen opmerkingen: