03 februari 2011

we trainen te braaf

Hoi,

Omdat ik zowel in de eerste loopgolf (jaren 80) als de tweede loopgolf (nu) bezig ben, kan ik e.e.a. mooi vergelijken. Vroeger was alles beter. De training was intensiever, de blessures waren vervelender, de wedstrijden harder.

Nu: we worden overspoeld door een golf van adviezen en tips. De websites worden perfecter, de schema's doordachter, de gadgets absurder.

Het effect op de huidige loper is verlammend. Elke stap die gezet wordt, moet 'in een theorie passen' of 'verantwoord zijn'. Want, 'je kan het beter in 1x "goed" doen' en 'de wetenschap heeft belangrijke vorderingen geboekt'. Kennis werkt remmend, de wet van de remmende voorsprong, hoewel er zelfs helemaal geen voorsprong is. Eigenlijk de wet van de remmende achterstand.

Erg fijn allemaal die kennis, maar een belangrijk nadeel van kennis, is dat het het tegenovergestelde is van leven. Het is op een of andere manier dood.

Ik bedoel hiermee: leven is nu, hier, chaotischer dan ooit, richtingloos, en daardoor ook vol potentieel. Kennis is bedoeld om 'bepaalde dingen' te regelen in die chaos, zoals een dak boven je hoofd, eten, geld, het aanleren van vaardigheden om deze dingen enigszins te verzekeren. Maar daar houdt het dan ook wel zo'n beetje op. Kennis is denkbeeldige waarneming, niet-kennis is chaos.

Hardlopen is nu, hier, chaos, richtingloos, vol potentie. En het is fijn als dat karakter erkend wordt. Want wat hebben we er aan om keurig netjes elk seizoen onze doeletjes te halen, zeer verantwoord (...).

Okee wat moeten we met dit verhaal.

Enkele tips:
- loop eens een training onverantwoord hard, op het randje van wat je aan kan
- probeer tijdens een duurloop stieken je medelopers te lossen, bijvoorkeur na wat prikkelende opmerkingen
- loop eens zo lang mogelijk. Gewoon om 08.00 weg en maar zien wanneer je leeg bent
- zet je vakantiebudget op rood in het casino. Win je, trakteer je op een luxe vakantie, verlies je, beleg dan thuis een trainingskamp


POV

ps. vandaag rustdag, zeer berekend en saai

Geen opmerkingen: