07 oktober 2015

Jeej! Eerste training na 15 dagen niet lopen!

Vandaag getraind: de klassieke 8x1 minuut als eerste aftast training na een blessure.

Het systeem is simpel: zodra je denkt dat iets misschien weer belastbaar is probeer je 8x1 minuut (ca 1'pauze) te lopen, en je stopt op het moment dat het niet lukt. Zo heb ik de afgelopen 2 weken vier keer geprobeerd, maar moest telkens na twee minuutjes de training afbreken.

Maar vanavond bleef de pijn weg en de 8x1 ging goed. Ca 13 km/u gemiddeld, dus echt belast, niet het 9 km/u geschuifel van de laatste 2 weken.


Na afloop de enkel bekeken en wat blijkt:
  • Linkerenkel weer dik, maar: geen pijn. Mooi. 
  • MAAR: ook rechterenkel blijkt bij nauwkeurige bestudering van de before- en after- foto's, iets dikker te zijn na de training. Dus: lichte vochtophoping is kennelijk normaal?!
De arts dacht vanochtend trouwens dat er mogelijk wel 'iets kapot' was in de enkel, misschien een pees inscheuring ofzo, in pezen zitten geen zenuwen. Voorschrift: echo laten maken. Okee.

Ikzelf denk dat op een bepaald moment (leeftijd, ouderdom) de bloedvaatjes wat minder flexibel worden en misschien wat vocht gaan lekken, ook door het continue schokken en bewegen bij hardlopen, en dat dat vocht misschien niet direct weer wordt afgevoerd omdat... spataderen en dergelijke. Dus gewoon een natuurlijke oorzaak. Het enige dat ik er tegen kan doen is dan rustig trainen en kijken hoe het zich ontwikkelt en hoe het reageert op diverse trainingsvormen. Als bijvoorbeeld met lange rustige duurlopen het vocht goed weg blijft etc etc etc... 

POV


Geen opmerkingen: