28 oktober 2013

Tweede echte training

De tijd gaat erg snel.

De marathon kwam, zag, overwon, en ligt nu opeens gevoelsmatig alweer kilometers achter me.

Ik had me in een vlaag van verstandsverbijstering ingeschreven voor de 7heuvelenloop, en besefte vandaag dat dat nog minder dan 3 weken is. Dus nu, nog zo'n 16 trainingsdagen slechts te gaan. Enfin... gewoon conform mijn voornemen, getraind: 50 minuten hometrainer en 5 km T14 loopband.

De hartslag steeg, telkens wanneer ik het zwaarder maakte, snel naar de 140-150 regionen. Wel veilig onder de drempel (157), maar nog wel 10 slagen hoger dan voor de marathon. Dus 'ergens' zit nog vermoeidheid. Wat ook te zien is aan mijn rusthartslag die geen sub-40 waarden meer laat zien. Het zit eerder tegen de 50. Ook voel ik me niet 'rustig', eerder wat gejaagd of stressy.... is allemaal prima, ik hoef niets.

Eigenlijk is het nu een prima momentje om GEEN doelen te bedenken. Zo lang mogelijk uitstellen, zodat je hoofd zo lang mogelijk vrij van plannen blijft, en zodoende de plannen die de benen hebben, naar boven borrelen en vrij tot expressie komen. Op deze manier kan ik vrijuit trainen... de tempo's langs geen enkele meetlat leggen, maar daarentegen vooral VOELEN wat er gebeurt in benen, lichaam, geest... misschien wil alles wel een niet voorziene kant op, geen idee.

POV

ps... moet opeens aan het boekje "Zen in de kunst van het boogschieten" denken, dat ik ooit eens gelezen heb. Stukje excerpt: "Noch het lossen van het schot, noch het raken van het doel zijn op zichzelf belangrijk. Veeleer wordt de nadruk gelegd op de juiste houding, zowel innnerlijk als uiterlijk, de ademhaling en het ontspannen van de aandacht."

ps2... het woord 'notuquete' heeft 1 (één) hit op google: namelijk mijn blog van zondag. We zullen zien of het woord levensvatbaarheid heeft. Ik ga er denk ik een wiki page van maken.

2 opmerkingen:

Erik zei

De autonomie en de wijsheid van de benen. Zen and the art of running. Doelen loslaten. Ik heb net doelen gesteld, het helpt me om in beweging te komen. Maar daarna moet ik ze weer loslaten en mogen ze organisch tot groei en bloei komen. Of niet.

Paul Oude Vrielink zei

ja.. doelen zijn daar wel goed voor. Soms werkt het goed.

Zo heb ik nog een ultiem doeletje om onder de 1.20 op de halve te komen.

Volkomen onhaalbaar, maar ergens zie ik nog wel kleine mogelijkheid. Misschien kan het toch!