24 oktober 2013

Wat zullen we nu eens doen

De marathon, nu 4 dagen geleden,
Gisteren even getraind, alleen wat rustig lopen 3 kilometer ofzo.
Lekker veel bier drinken en chips eten...
Voel me alweer heel sterk.

Ik had me al ingeschreven voor de 7heuvelenloop. Mijn idee is om te 'berekenen' wat ik moet lopen om een leeftijdsPR te lopen, en daar op weg te gaan. Zal iets van 58.30 zijn. Maar 15k is zo kort dat ik ook wel gewoon voluit kan lopen.

Komend jaar: heel groffe structuur zit wel ongeveer in mijn hoofd. Ik wil een 6-uur loop doen in Steenbergen half mei. Dat voorbereiden met 3 lange duurlopen van 40-50 km, waarvan 1 in 'steenbergen tempo' (12.5 km/u). En er is ook ruimte voor een marathon en misschien een 30 kilometer.

Ok dat is het dan, de structuur.

Nog niet uitgewerkt in weken en dagen en planningen... maar wat ik wel wil is iets 'testen'.

Want dit jaar heb ik ervaren dat ik maar heel weinig snelheidstraining nodig heb om 'in vorm te raken': ik kan vrij rustig en op duur trainen, en dan toch gemakkelijk op hoog tempo lopen in wedstrijden (het lijkt zelfs alsof het doen van vele (te) harde trainingen bij mij meer te maken heeft met een gebrek aan zelfvertrouwen wat opgekrikt moet worden dan met het echt nodig zijn van die trainingen... dit is alleen iets wat ik bij mezelf zie overigens, dus beste lezer dit geldt niet voor jou... tenzij je er ook iets in herkent uiteraard. Zelfvertrouwen is nu 100% dus de tempo's kunnen de deur uit).

En ook heb ik ervaren dat ik op de lange afstanden vaak 'goed' ben in omvangrijke trainingsperioden. De 30k loopband in het voorjaar ging bijzonder goed ondanks veel trainen, en ik had ook geen 'spierpijn' toen. Enkele andere hele lange trainingen, idem dito. Daarom wil ik een marathon lopen waarbij ik gewoon doortrain, hooguit de laatste twee dagen even kort lopen cq 1 rustdag. Ook niet 'stapelen' want ik heb het idee dat ik daar juist stijf of geblokkeerd van word (in de laatste marathons).
Dit is gewoon een waarneming die ik op mijn eigen training doe, en ik heb geen reden om aan te nemen dat die waarneming 'fout' is. De eigen waarneming is sterker dan een berg theorieen van anderen over 'hoe men zou moeten voorbereiden'.

Een soort structuur is dan: vrij veel kilometers, rustige mooie lange trainingen, rustige tempo's, paar wedstrijden, af en toe wat snelheid. Deze principieeen ga ik, denk ik, testen in de 7heuvelenloop.

Nou... zo wel weer genoeg nagedacht, even een Leffe tripel pakken.

POV

ps.... ik blijf bij mijn coach. De samenwerking is 100%, er is geeneens 0.1% licht tussen. Hij heeft dit jaar belangrijke successen geboekt met vrijwel al zijn pupillen. Mogelijk is zijn vermogen om ruimte te geven, voor eigen ontwikkeling, en om daarin als klankbord te fungeren, beslissend.

Geen opmerkingen: