23 november 2013

Aankicken

De motor moet weer worden gestart.
Alleen met wachten tot de vorm komt, kom je er niet. Er is een Plan nodig.

Het bijbehorende plaatje:Dit houdt grofweg in dat bovenste bubbel energie produceert met melkzuur als product,
en dat het onderste bolletje energie produceert met mooi schoon drinkwater en CO2 als product.
Ook al verzuur je flink tijdens een wedstrijd, dan wil dat nog niet zeggen dat je dat verzuringsvermogen moet trainen. NEE.
Want het onderste bolletje kan gezien worden als een afvoerputje in een bad vol melkzuur. Je verzuurt omdat de afvoer te klein is. Dus juist het aerobe vermogen moet getraind worden. Verzuren kunnen we al wel.

Kleine extra uitleg na discussie met trainer:
- Als je je verzuringsvermogen traint (bovenste bol) dan ontstaat er wel wat extra vermogen om met melkzuur om te gaan, er worden bijvoorbeeld MCT transporter eiwitten gemaakt die helpen met het transporteren van melkzuur in en uit de spiercel, en dat kan weer als voer voor de mitochondria dienen.
- Als je je verzuringsvermogen helemaal niet zou trainen, dan zouden je spiercellen heel slecht melkzuur kunnen aanmaken, en dan zou er misschien wel teveel 'stress' op de onderste bol komen. Met andere woorden, het vermogen om melkzuur te maken is wel nodig, om je door lastige situaties heen te helpen. Heuveltje op melkzuur maken, heuvel af melkzuur verwerken.

Het plan is dan ook: aeroob trainen, met hier en daar intensieve stukken (klein intensief zoals laatste 100 meter snel)

Ik heb berekend dat ik met een hartslag van 130, ongeveer 4.32 per km moet kunnen lopen om het doeltempo van 3.47 op een halve marathon te kunnen volhouden. De aerobe bol moet opgepompt worden om dat mogelijk te maken.
Nu is deze al heel groot, ik ben al heel goed (...), maar moet nog iets groter.

Dit ga ik doen door veel trainingen van het type:'
- 18 km met 3x4 km HF135-140
- 80 minuten fietsen 220 watt (HF 135)
- paar keer 20-25 km met HF130 (wat je traint verbetert zich)
- etc etc etc

Verder de dinsdagtraining met de 5x1600 in 6.00 (HF152-154).

Nou dat is het zo'n beetje.

Ohja. Alles moet 'op gevoel': zodra benen 'goed' zijn prop ik er weer wat van die aerobe trainingen in, zolang ze slecht zijn wacht ik nog even. Vandaag trouwens 17km met 2x1750 meter op 7.03/6.53, voelde nog te zwaar eigenlijk.


POV


ps... ik had bitcoins. Gekocht voor 80 euro, verkocht voor 180. Ze staan nu op 600 euro.
Zijn bitcoins de toekomst? Nee: want er zijn nu al 20 a 30 vergelijkbare 'munten' in omloop, zie: http://coinmarketcap.com/


ps2... Vanochtend crosstraining (gegeven), en ook meegedaan. Benen voelden goed, enkels deden wel zeer.   Totaal 18k gelopen, en voor het eerst na de 7heuvelenloop voelt het weer 'sterk'.  Dus kan weer een blokje training doen.

Geen opmerkingen: