13 januari 2015

Nog weer een VIAD

Eerst een recap: vorige week was een perfect trainingsweekje, met dinsdag mooie tempotraining, woensdag ook, en donderdag een goed blok sub-drempel fietstraining.

Niets aan de hand, zou je zeggen. Maar vrijdag, zomaar ineens, weer wat last rechterknie. Tja... dat krijg je ervan als je zowel zondag, dinsdag, woensdag, krachtoefeningen (voor) doet.

Dus zaterdag/zondag heel erg rustig gelopen, lekker T11.

Maandag (vandaag) een VIAD test, exact dezelfde als 2 weken geleden, en ook vrijwel exact dezelfde uitslag. Verschillen:

  • Nu max HF 165 gehaald bij de 17.6 km/u, is iets hoger dan toen.
  • Nu in de lagere regionen een relatief lagere HF (slechts 117 bij 12 km/u)
Gevoelsmatig ging het lagere ook erg gemakkelijk, het snellere was 'harken'. Nu vraag ik me af, ik wil dezelfde test volgende week doen en dan het 18.4 blok succesvol afronden. Dat kan op een paar manieren:
  1. 'meer mentaliteit tonen'. Als ik meer afzie zou ik het kunnen halen, wieweet
  2. Gevoelsmatig had ik te weinig specifieke coordinatie om die 17.6 a 18.4 goed te lopen. Net of ik onder hoge druk niet exact weet (of dat mijn been dat niet weet) hoe precies de landing en afzet te doen. Hoeveel spanning in been tijdens de landing, welke spieren samen te trekken om goed af te zetten. Dit leidt (ook gevoelsmatig) tot een training als 8x300 T17.5 op de baan.
  3. Gebrek aan coordinatie (of ingedacht gebrek, misschien was ik gewoon geconcentreerd en viel me daardoor op dat het niet 100% lekker ging), misschien door vermoeidheid ofzo. Jeweetwel, werkdag etc, nog moe van vorige week. Volgende keer meer uitrusten.
  4. Het universum: oorzaken van bepaalde verschijnselen, den Mensch wil ze maar al te graag analyseren, "hoe kan ik het beter doen" etc etc. Dit gaat voorbij aan het feit dat vele processen die je denkt te kunnen besturen, deels of volledig buiten je controle om voltrekken. Bijvoorbeeld ontmoetingen, spontaniteit, opeens snappen hoe iets zit,... dat soort dingen zijn natuurlijk per definitie niet te plannen, qua 'hoe het gaat lopen'. Elke planning doodt de spontaniteit. Daarom: volgende keer: niet over nadenken, gewoon op dat moment zelf tot je laten komen. Voordeel: geen voorbereiding nodig. Ander voordeel: verrassende uitkomsten mogelijk.
Ik prefereer 4.

POV

ps... wilde eigenlijk Schoorl 10k lopen, ik dacht dat het later was maar is al 8 feb. Oei... moet dan qua blessuretjes en dingetjes wel nog iets beter gaan deze week. Of gewoon geen wedstrijd, kan ook uiteraard.

ps2...
dinsdag: 1600-1400-1200 op ongeveer 14.5 km/u en nog paar 200jes (niet te hard)
woensdag: 6x1000 in 4.37/4.17/4.05/3.46/4.26/3.55, gemiddeld 4.11 maar drie hievan dus gemiddeld 3.55. Lekker. Nu wel gaan rusten.


Geen opmerkingen: