04 januari 2015

Oliebollen Zijn OK

Er bereikte mij, viavia, een vraagje of het nu goed of slecht is om, als hardloper zijnde, oliebollen te eten.

Tja...

Als hardloper heb je energie nodig: vetten, koolhydraten, eiwitten. En laten die drie stofjes nou net alledrie in ruime mate aanwezig zijn in oliebollen!

Heel, heel vroeger, toen ik nog klein was, veertig, jaar geleden, bakte ik altijd alle oliebollen voor de hele famielje (pa/pa/3broers/1zus), laten we zeggen zes pakken. En ik moest altijd proeven om te kijken of ze goed waren, uiteraard. En 's avonds gezellig nog een paar mee eten. Ik kwam dan ook meestal uit op een stuk of 30 oliebollen in één dag.

En, sinds ik ook hardliep, viel het me op dat de dag na de oliebollen, het hardlopen erg gemakkelijk ging. De benen waren totaal opgeladen en ik liep PR's op alle naburige rondjes.

Ook toen al onderzocht ik: hoe komt dit. En ik kwam, na enige studie en bibliotheekbezoek, toen al, uit op het feit dat spieren die hard getraind hebben, alle voeding opzuigen die ze kunnen pakken. Om hun volgende harde training te overleven.

Dus.... eten die dingen!!!


Natuurlijk, er zijn misschien wat bezwaren.
  • zijn de vetten wel goed? Ja, als je zonnebloemolie gebruikt en de zaak niet tot 230 graden opstookt is er niets aan de hand.
  • al die koolhydraten? Ja, prima, veel beter zelfs dan dingen als zoete yoghurt (die met 0% vet en 10% toegevoegde suiker is het ergst en is veel slechter dan oliebollen), aardappels, spaghetti etc. Want: de koolhydraten zijn perfect gemixt met vetten zodat ze vrij lang in de maag blijven en dus de opnamesnelheid vrij laag is, en er geen hoge suiker- en insulinepiek komt. Gedurende vele uren wordt een constante stroom koolhydraten gegarandeerd waardoor de spieren helemaal top vol worden gevuld.
  • hoeveelheden: 30 oliebollen is misschien wat overdone, maar een stuk of tien, mag geen enkel probleem zijn. Potje spinazie of rode bieten erbij en de maaltijd is compleet. 
Dus: geen bezwaren!!!!!


POV

ps.. in het nieuwe jaar al wat getraind. Wordt klein beetje gehinderd door licht gevoelige teen, waar ik een oplossing voor moet zien te vinden, maar:
- vr: 13k rustig
- za: 20k rustig (T12). Hierbij een Polar Index van 64, lekker hoog voor mijn doen
- zo: 10k inclusief 5x1 minuut T16; daarna 55 minuten fietsen (200 watt) ging perfect


Geen opmerkingen: