02 september 2016

Framing: hoe verkoop je de training

Een dingetje dat me de laatste tijd "enorm" bezighoudt kan samengevat worden in het woordje "Framing".

Het omvat ongeveer de volgende onderwerpen:
- Wat je denkt, gaat ook gebeuren;
- Placebo effecten in training;
- Sturing van trainingseffecten via suggestie (en de tegenhanger daarvan);

Zal er binnenkort een ProRun stukje over schrijven.

Woensdag in de training heb ik er een beetje mee ge experimenteerd.

Er stond een 2x5-4-3 minuten training op het programma "drempel á 10 km tempo". Normaliter, als ik het toelicht als 'gewoon op je drempel lopen, niet forceren', dan loopet iedereen langzaam en wordt er soms enorm geboemeld.
Maar, woensdag, heb ik de training gepositioneerd als zwaardere training, "bij twijfel harder", "aftasten mogelijkheden". En ja! Het leek zowaar of iedereen luisterde naar deze "framing" en gewoon deed wat gevraagd werd. Men ging harder op twijfelpunten, ging gewoon de mogelijkheden aftasten, en er kwamen snelheden als nooit tevoren uit de bus.

Daarna komt dan nog stap 2 van de framing: suggestie over de te verwachten effecten. Dit heb ik woensdag niet toegepast, maar ik had een van de volgende twee dingen kunnen zeggen:

a) "deze training zal je morgen wat strakke benen geven, maar ze zullen krachtig voelen. Vrijdag of zaterdag zal dat resulteren in fijne snelle duurlopen".
b) "deze training vergroot het risico op overtraining. Misschien zul je je 3 dagen moe voelen, het kan zijn dat we over een grens zijn gegaan en er meer afgebroken dan opgebouwd is".

Welk van deze twee suggesties vergroot het trainingseffect?

Later meer...

POV.

PS. dinsdag had ik 60k gefietst, a 1.46.44 ofwel 33.7 km/uur. De woensdag echo'de de klap nog enorm na in mijn benen en ik had tegen mezelf kunnen zeggen dat ik nu toch echt 3 dagen rust nodig zou hebben.
Maar ik zei tegen mezelf dat de 60k een goede training was, en afgezien van wat stijfheid ik gemakkelijk gewoon de woensdagtraining mee zou kunnen doen. En zogezegdzogedaan. Ging eigenlijk best goed allemaal met grote delen op 14 a 15.5 km/uur.

Nu, vrijdag, voelt alles enorm strak en ik twijfel wat ik moet denken: a) de duurloop of fietstocht vanavond zal prettig gaan, of b) ik ben overtraind en heb nog minstens 3 dagen rust of rustige training nodig.

Ik ga voor a).

Geen opmerkingen: