20 augustus 2010

duizendjes.....

Woensdag deden we duizendjes:
8 stuks voor de marathonlopers, 6 stuks overig.

De marathonlopers hebben al allemaal duurlopen in de benen, en het was de vraag of ook de snellere 1000jes (10km-tempo) zouden lukkenn. En jawel. Waarmee maar weer eens bewezen is dat duurkilometers leiden tot meer vermogen en snelle duizendjes.

Ook atleet G liep 1000jes, niet in marathontraining, maar toch als ik welgeteld heb 7 stuks, tussen de 3.34 en 3.26 (aflopend). Ik kon hem absoluut niet bijbenen, maar dat kwam natuurlijk door alle training de dagen ervoor. Wel gingen mijn gedachten opeens weer terug naar vele jaren geleden, waarbij ik wel eens vergelijkbare series liep, ik herinner me 10x1000 in 3.23 en 25x1000 in 3.39.

Misschien ga ik vanavond ook wel zo'n serie proberen.

Verder nog een interessant artikel gevonden waarin nog maar weer eens staat hoe belangrijk het is om zowel rustig genoeg te trainen (duurlopen met laag genoeg hartslag) als om af en toe flink snel te trainen (1000jes en korter). Dat 'rustig genoeg' is vooral voor beginners niet eenvoudig omdat de hartslag meteen omhoog schiet en elk willekeurig tempo op het lichaam over komt als 'best wel moeilijk'.

Geen opmerkingen: