15 januari 2009

Verheul en spikestraining

Dag allemaal,

Ik ga weer op de Verheul toer.

Het blijkt dat rustige intervaltraining tussen de 200 en 1000 meter, met ruime pauzes tussen de tempo's, precies goed is voor mijn liesblessure. Het tempo, hoger dan duurlooptempo, zorgt voor een goede bloedtoevoer naar de buikspieren/liezen, en de pauzes zorgen dat er niet teveel spanning op de pezen komt.

Ik denk zelf, dat te lang achter elkaar lopen, toch net iets teveel irritatie blijft geven en relatief te weinig prikkel geeft om van de blessure af te komen (klinkt tegenstrijdig misschien, maar volgens mij moet een blessuregebied zwaar genoeg / maar niet te zwaar / worden belast om een soort prikkel tot genezing te brengen).

Ook is het zo dat voor mijn blessure (zoek op bijv 'gilmore's groin, www.liesblessure.nl, etc etc), geen eenduidige genezing is. Als je 'erdoorheen loopt' loop je het risico dat alles veel erger wordt en je geopereerd moet worden. Als je niets doet herstelt het niet. Tegelijkertijd zijn de spieren rond de heupen allemaal op elkaar afgesteld: als de een zeer doet, gaat de ander compenseren, heel ingewikkeld.

Anyway, ik heb in het nieuwe jaar al 9 intervaltrainingen gedaan:
- drie stuks 10x400 a 88
- twee stuks 5x600 a 2.15
- 1x 5x1000 3.58
- 2x duurloopje met speelse intervals
- En gisteren: 8x200 op spikes(!) in 39-42 seconden.

Dit laatste voelde prima, maar ik durfde niet harder en heb vandaag geen enkele negatieve reactie. Sterker nog, ein-de-lijk voelde ik weer eens die lekkere lichte spierpijn, in de kuiten, en spanning/power in je hele benen, die KICK van lekker hardlopen.


Het gaat dus goed. En ik heb me dan ook ingeschreven voor de 8 van Apeldoorn. Ik zal me voorbereiden met Echte Verheul Trainingen. Ijs en weder dienden natuurlijk want de schaatsen liggen nog klaar!

4 opmerkingen:

loopgek zei

Jaja, ik ken jou langer als vandaag ... "echte Verheultrainingen" ...

Of liep bij de 5x1000 nu wel de 1000mtr rust (ipv de 30 sec rust die bij jou gangbaar was)
;-)

ton zei

Met een glimlach lees ik de reactie van Jan Willem ;-) De korte pauzes vielen mij al op vanaf het begin dat ik over jouw trainingen las. Mijn verheultrainingen gaan gweldig sinds ik niet meer rook, alles gaat (heel) makkelijk!!
Met hamstrings (52,5kg) zat ik van de week op 45 herhalingen ;-)Quadriceps blijft daar flink op achter trouwens, 25-30 keer

Paul Oude Vrielink zei

@loopgek, vandaag 6x1000 in 3.54, met 4(vier, VIER) minuten pauze. Maar met het verbeteren van de blessure zal de pauze natuurlijk weer korter worden. Al was het alleen maar omdat ik dan meer tijd heb om nog meer intervals in een uur te proppen.

@ton, ein-de-lijk gestopt met roken, gefeliciteerd, ik had het je al 10 keer willen zeggen, stop nu es met die onzin.

ik: legpress 140 kg a 75 herhalingen (er zat iemand te kijken die, zo zag ik aan zijn gezicht, dacht dat ik dat maar een paar keer zou kunnen. Dus ja dan ga je ff door).

ton zei

Hoi Paul,

Met legpress ben ik nog altijd heel voorzichtig bezig, ik merk dat mijn gewrichten een hoog gewicht niet aankunnen, dus ik blijf voorlopig op 90 kg als het om lange series gaat. M'n hamstrings zijn sterker dan ik verwacht had na een het kerstreces ;-)