19 september 2013

La France: l'Alpe d'Huez

Donderdag

Niet veel gefietst, zo'n 30 km. Want bij de eerste de beste klim voelde ik mijn benen al: niet hersteld nog, van vooral de inspanning van afgelopen maandag. Ik kan (denk ik) vrij goed voelen of ik belastbaar ben, en zo uit de moeilijkheden blijven.

Als ik geen marathon in de planning zou hebben zou ik zonder meer gewoon mee zijn gegaan met alle anderen, en gewoon lekker alles hebben overbelast. Maar gezien de marathon was het trainingtechnisch veel beter om een duurloop (18k in 1.26) te doen.


Vrijdag

Vandaag hebben we de Col de Sarenne beklommen, dit is de col die achter Alpe d'Huez ligt en in de Tour van dit jaar afgedaald is. Een mooie maar lastige klim,

... lastig omdat het eerste stuk 12% was en ik hier mijn mede rijders even wilde imponeren door 'op de grote plaat' weg te rijden. Dit ging zo'n 50 meter goed, toen moest ik met verzuurde poten een lager tempo kiezen.

De hele rest van de klim heb ik op mijn gemak op gereden: ik had een hartslagmeter om en heb mijn hartslag keurig rond de 130 gehouden, dezelfde hartslag waarmee ik 12.5 km/uur mee loop. Dus een perfecte training mooi in het aerobe gebied.
Na de klim kwamen we uiteindelijk in Alpe d'Huez uit waar we de beroemde klim afdaalden. En dit ging erg hard want het was een erg vlakke mooie asfaltweg.

Vandaag niet hardgelopen, maar morgen wordt een loopdagje: ik zal proberen 28 a 32 km te lopen op 12-13 km/uur... allemaal in het kader van 'basis onderhouden/uitbouwen'. Zodoende zal ik deze week op een mooie 100k lopen komen plus de nodige uren fietsen, echt helemaal perfect....


Zaterdag

Vandaag toch maar een lange duurloop gedaan. Want ik was onzeker of ik wel genoeg 'lang' in de benen zou hebben als ik weer zou gaan fietsen.

Eerst 20 km met trainingsschoenen en hartslagmeter: HF129, tijd 1.36.50. Ging goed, hoewel ik na 15 kilometer al voelde dat ik geen topdag had. De eerste paar kilometers liepen onwaarschijnlijk gemakkelijk in 4.40 tempo, maar later voelde het wat moeilijker in 4.50-4.55.
Daarna even schoenwissel+drinken, en nog 13 kilometer in 1.00.30. De laatste paar kilometers in 4.30 per km, gingen best goed nog.

Totaal 33 km in 2.37, ging niet helemaal fris, dit komt doordat ik zoveel gedaan heb de laatste dagen. Nu herstellen en rusten.POV

ps... met mijn reisgenoten ook nog over 'training en rust' gehad. Wat is 'voldoende rust' in een trainingsschema. Rust is een heel subjectief begrip. De ene atleet moet per se 9 uur slaap hebben en twee of drie rustdagen in een week, de ander kan gewoon elke dag trainen en de rust wordt dan gerepresenteerd door dagen met rustige training. De ene atleet heeft na een zware training vier rustige dagen nodig, de ander slechts een... dit hangt ook met leeftijd samen. Voor veel atleten mondt onvoldoende rust uit in blessures en pijntjes, voor anderen in 'algemene vermoeidheid'. Verder is er een heel sterke mentale component. Wat de een 'erg moe' vindt vindt de ander 'lekker actief bezig'. etc etc etc... wordt vast nog wel vervolgd.

1 opmerking:

Loopland zei

Zo Paul! Dat ziet er inderdaad erg pittig uit die Alpe d'Huez!

Groetjes,
Thomas