05 april 2014

hartslagen

Gisteren mat ik een rustpols (overdag) van 34, beetje laag.
Het is denk ik een teken van fitheid, het is volgens mij zelfs een alltime PR. Vroeger toen ik snelle marathons liep was het wel eens 35 ofzo.

Vandaag nog even gelopen, 14 kilometer, en 'het voelde goed', bij diverse snelheden:

  • HF120: 5.12 per km
  • HF130: 4.50 per km
  • HF140: 4.28 per km.

Statistisch gezien, bij een drempel van 155, ligt daar dan mijn snelheid op 3.55 per km. En de 10km-snelheid ligt iets boven drempel, dus rond de 3.50, daar ga ik morgen dan ook op weg. Maar omdat ik onderweg niet teveel wil rekenen en puur op gevoel wil lopen, gaan alle horloges en meters af. Gewoon op gevoel op de max lopen. Hoewel ik ook weer niet verwacht dat ik zomaar een hele goede race ga lopen, want zo'n 25 km duurloop haalt normaal gesproken de scherpe kantjes van de vorm af. Maar niets is zo ongewis als de toekomst.

Jazelfs, de toekomst bestaat feitelijk natuurlijk helemaal niet. Er zijn alleen ideeen, verwachtingen, als/dan scenario's, mogelijke keuzes. En die zijn allemaal uiteraard beperkt of niet allesomvattend, omdat ze vanuit de beperkte kennis, weetjes, ideeën, komen.

Het is natuurlijk wat vreemd. 'toekomst', enerzijds is het mooi als het zonder restricties gebeurt, zonder dat je er een of andere draai aan wil geven. Anderzijds bestaat wedstrijdlopen erin om de natuurlijke loop der dingen in een bepaalde geforceerde richting te sturen (wat is dat toch, die neiging om de loop der dingen te willen beinvloeden, een stempel te willen drukken, 'iets te willen laten zien').. Maar (weer) anderzijds, zijn er wedstrijden die opzichelf een heel natuurlijk aanvoelende prettige gebeurtenis zijn.

Enfin. Verder is het voor mij goed om het voorbereidingsritueel, ook de mentale oplading, weer even te doorlopen.

POV

p.s.: over die hartslagen: vorige maand was mijn snelheid bij HF130, ongeveer 5.02 per km. Nu dus gezakt naar 4.50 wat ongeveer overeenkomt met de waarden die ik dit najaar had. Misschien dat de HIIT trainingen toen enigszins in het aerobe vermogen hakten, of misschien dat je na een HIIT fase iets gemakkelijker 'verzuurt' bij elke snelheid, en dat dat nadelig effectje even weg moet trekken. Zie ook: http://www.championseverywhere.com/maftest

Geen opmerkingen: