24 juli 2007

mijn visie op doping (versie 0.1)

Ja mensen,

ook ik kijk vol spanning naar de Tour. Zal Rasmussen de cruciale bergetappe overleven?

En vol spanning volg ik de dopingverhalen. Wie heeft gebruikt? Wat? Wanneer? Hoe?

Zoals ik eerder zei denk ik dat het zeer naief is om te veronderstellen dat de meeste renners hoge morele waarden aanhangen en schone sport willen bedrijven. Ik denk dat met de huidige financiële belangen renners in het algemeen een andere insteek hebben: 'hoe kan ik zonder gepakt te worden mezelf het beste prepareren, om voor mezelf het meeste voordeel te halen?'. Het is logisch en niet verbazingwekkend om jezelf zo goed mogelijk te prepareren, ook met behulp van verboden middelen. En zolang er mazen in het net zijn, zolang de controles niet waterdicht zijn, zal er dopinggebruik zijn. Simpel.

Rasmussen heeft op slimme wijze, zonder gepakt te worden, zich 'geprepareerd' in een periode in juni. Lekker ver weg in Mexico. En met excuses voor de zogenaamde 'slordigheden'. Er bestaat een kansje dat het allemaal te goeder trouw was, maar ik geloof dat allemaal niet. Toch kunnen we hem niet officieel veroordelen.

Wat dan te doen. Volgens mij het volgende:
- Harde sancties. één gemiste dopingcontrole is meteen gelijk aan een vergrijp. De renner is verantwoordelijk precies aan te geven waar hij is. Kan ook met SMS en dergelijke. De ploeg waar hij in zit moet ook precies weten waar hij is. Anders zware sancties.
- Een 'expert team' waarin insiders (ex-renners, ex-ploegleiders, artsen) zitten die precies weten wat de nieuwste technieken en middelen zijn en goed advies kunnen geven over nieuwe controles of andere manieren waarop renners een voet dwars gezet kan worden.
- Bij elke toprenner, gedurende 3 maanden voor de tour, een mannetje zetten dat de renner dag en nacht schaduwt.
- Een verbod op exotische trainingskampen in de laatste 3 maanden voor de tour. Slechts trainen in Europa.


Een alternatief is om ons niet zo druk te maken over topsport. Sporten is gezond, we willen best kijken naar kampioenschappen, maar we moeten die sporters en hun begeleidingsteams gewoon weinig betalen, zodat ze het dáár in elk geval niet voor doen. Al het geld verdiend in sport-evenementen, al het geld wat overblijft, wordt door de stichting-zonder-winstoogmerk die het evenement organiseert, overgemaakt naar een rekening met als doel de ellende in de wereld op te lossen. Hier zit een organisatie achter die een evenwichtige verdeling van middelen doet, om ziektes te genezen, economieen te verbeteren, etc etc.

Geld+Eer+Ego=Doping


POV

Geen opmerkingen: