16 juni 2009

't wordt al wat laat...

Vandaag (of gisteren eigenlijk, natuurlijk)

40 kilometer fietsen in 1.16.25, met hartslag van 140. Een HADD training.

Het eerste uur kon ik gemakkelijk de hartslag op 140 houden en zoefde ik windmee hier en daar met 36-37 km/uur. De terugweg, vaak net onder de 30 km/u, kreeg ik na het eerste uur wat lege benen. Maar verder voel ik me sterk en nog eens sterk.... lekker!

Eigenlijk is langeafstandlopen niets anders dan zoveel mogelijk energie produceren gedurende langere tijd. Natuurlijk is looptechniek ook belangrijk maar een grote bulk van de training moet toch puur vermogenstraining zijn. En deze training vandaag was dan ook zeer goed.

Een zinnetje uit een van mijn eerste marathonboeken "Het Marathonboek" Wilson, Etchells, Tulloh, een boek uit de tijd dat er nog geen ISBN nummers bestonden. "Het nadeel is de enorme hoeveelheid trainingsarbeid die men moet verrichten om een marathon werkelijk goed te kunnen lopen". De trainingen uit dat boekje, bijvoorbeeld:
- "20 kilometer in maratontempo, rustig beginnen"
- "16-20 kilometer in een gelijkmatig, redelijk tempo, neem de tijd op"

Ze lijken heel erg op wat ik vroeger deed, en wat precies in het Hadd-straatje past: rondje van 10 of 15 kilometer op hartslag lopen, en proberen zo snel mogelijk in hartslag 140 of 150 te lopen.

En dergelijke trainingen wil ik nu aan mijn marathonlopers proberen te verkopen. Ze werken gegarandeerd, het zal een kwestie van begeleiding en uitleggen zijn.

Geen opmerkingen: