15 november 2015

Verbetering in zicht, en waarom vitamine D nuttig is

Ha,

Vanochtend liep ik opeens 10 kilometer, inclusief 1000 in 4.10 en nog 2x 1000 in 4.35.

En na afloop was mijn enkel niet enorm dik:


Het voelt allemaal nog niet 100%, maar het is wel zo dat pijntjes en het 'rare gevoel' in mijn enkel telkens wat sneller wegtrekken. Kwam ik vorige week tot 145 minuten, deze week stijgt de teller tot 185 gelopen minuten, de afgelopen zeven dagen.

Vitamine D

De vraag "Zorg je wel goed voor jezelf Paul", van afgelopen donderdag. Waarschijnlijk wordt gerefereerd aan mijn vrij magere gestalte en "of ik wel genoeg eet". Zucht. Ik ben al 30 jaar 69 a 71 kilo dus tja. VRAAG DAT NIET MEER!!! Dolf Jansen is bij vrijwel dezelfde lengte zo'n 10 kilo lichter. Vraag het hem! Maar ik snap het wel, het is goedbedoeld....dank.

Okee, dit gezegd hebbende, schoot me gisteren te binnen: laten we de vitaminen even checken. En een korte zoektocht resulteerde in de belangrijke vitamine: D.  Hier hebben veel hardlopers tekort aan, terwijl de behoefte juist groot is. Enkele puntjes:
  1. Vitamine D werkt enigszins vochtafdrijvend op vocht in extremiteiten, en vooral enkels.
  2. Vitamine D wordt aanbevolen aan mensen met enkelproblemen, met problemen in de enkelgewrichten. Dit is zo, omdat de enkels qua botvorming en botbelasting uiteraard erg zwaar belast worden. Al die botjes die als mooie puzzelstukjes in elkaar passen, worden bij een 10 kilometer loopje zo'n 10000 keer belast met drukkrachten tot 200 kilo en botafbraak en aanmaak (het is een dynamisch proces) moet perfect zijn. En vitamine D helpt hierbij.
  3. Vitamine D wordt, naast voeding, aangemaakt via zonlicht. Vanaf oktober t/m februari is er te weinig zonlicht in nederland om dit goed aan te maken (tenzij je tussen 12 en 3 elke dag, een uur met blote benen en armen in de zon wandelt). In voeding zit soms te weinig, en zeker bij hardlopers kan dit een probleem zijn omdat het een vetoplosbaar vitamine is en.... ja, hardlopers eten soms (vaak) te weinig vet. Mensen, drink gewoon eens volle melk, eet eens wat eieren, neem een blok kaas.... 
  4. Vitamine D is goed voor spierkracht etc, zie: Topsport Topics
Overige vitaminen zijn minder van toepassing. Ik las trouwens nog dat Sven Kramer zijn beenblessure van een paar jaar geleden, te "danken" heeft aan een overijverige "deskundige" die hem teveel vitamine B6 voorschreef. Tja.

POV

ps. De maandag: de klassieke 5x4 minuten watt bike. Officieel is 4x8 nog iets meer rendement (is wetenschappelijk onderzocht), misschien die maar eens doen.

De wattages waren wederom beter dan ooit. Ik tel het aantal Kcal in 4 minuten en reken dat om naar wattage: Kcal * 3.82 is wattage. Ik had de volgende Kcal: 78,73,81,74,74. Wattage van de 81 is 310 watt, het hoogste ooit gemeten (hoewel ik vroeger waarschijnlijk ooit wel 350 watt had kunnen trappen, dat wel).

Hartslag bij die 310 watt kwam op 162, waarschijnlijk nog zo'n 8 slagen onder max.

Een goed max testje zou dan zijn om het wattage op 330 a 350 vast te zetten en dan zo lang mogelijk doortrappen. Goed, maar pijnlijk.


ps2. De dinsdag: het regende keihard dus binnen gelopen: 8.5 kilometer, ging goed.

ps3. De woensdag: het regende keihard dus ik heb de groep even op de tribune gehouden tot de regen volgens buienradar zou ophouden. Daarna 9.5 km gelopen, ging opzich goed, maar was toch vrij zware belasting voor enkel, door alle gedoe, stoppen/starten/stoppen/oefeningen/starten en doordat ik 3x600 in 14.5 km/u op de baan liep.

Maar al met al lijkt het beter te gaan.


Geen opmerkingen: