08 mei 2018

Low Carb: op een bepaald moment wordt het onzin.

Het gaat maar door, het gaat maar door....

Allerlei mensen beginnen Low Carb te promoten.

het lijkt alsof het eten van koolhydraten een grote fout is.

Maar niets is minder waar!


Er zijn allemaal van die blogs, zoals deze:

https://www.sportrusten.nl/wat-gebeurt-er-als-je-veel-koolhydraten-eet/

Een toch vooraanstaande schrijver als William Cortvriendt gaat hier te kort door de bocht.... Ik moest hier even op reageren en heb onderstaande reactie op de blog gezet.


Ik denk dat dit verhaal voor sporters niet helemaal opgaat.
Natuurlijk, als je niet sport, relatief veel koolhydraten eet, en ook nog eens teveel caloriëen binnenkrijgt worden de binnengekomen koolhydraten omgezet in vet en krijg je alle nadelige gezondheidsproblemen.
Maar de uitspraak: “koolhydraten kan alleen worden gebruikt direct voor energie of het wordt opgeslagen als vet” is niet correct. Bij sporters die bijvoorbeeld overdag een aantal koolhydraatrijke maaltijden eten worden koolhydraten niet direct gebruikt (ze sporten op dat moment niet), maar worden gebruikt voor aanvulling van glycogeenvoorraden. Pas als die vol raken wordt het overschot suikers omgezet in vet.
Daarom is voor sporters het eten van koolhydraten niet slecht. Ook de hoge pieken en dalen die beschreven worden (insulinepiek, bloedsuikerpiek) worden bij sporters erg afgevlakt: sporters hebben veel minder insuline nodig, bloedsuikerpieken worden afgevlakt / gereguleerd doordat het suiker in de spieren wordt opgeslagen. Als je dan bovendien ook nog complexe koolhydraten, vezels eet en ook wat vetten (boterham pindakaas, kaas etc) valt het allemaal reuze mee met de effecten.
(ik probeer die hype van ‘koolhydraten maken dik’ wat te nuanceren!!)

Later meer...

Geen opmerkingen: