19 november 2013

Plan 1.19.59

De 57.36 heeft wat losgemaakt.

In elk geval in de fantasie van anderen, die opeens denken dat ik nog wel harder kan.

En ook in mijn eigen fantasie. Want door deze loop voel ik opeens meer mogelijkheden. Het kan harder. Het voelt als een soort vertrouwen om ongestraft in de wedstrijd hard door te kunnen lopen. De straf komt overigens later want vandaag kon ik nog steeds niet normaal hardlopen.

Er is opeens een projectje ontstaan om 1.19.59 te lopen in Blijham.
Iemand zal op deze tijd gaan hazen, en 4 a 5 man zullen meegaan. Ik zal uit de wind kunnen lopen.
Allemaal kilometertjes van 3.47.5 is net voldoende.

De enige vraag: is het mogelijk. Op het eerste gezicht dacht ik: belachelijk, dat gaat nooit lukken.

Maar:
- 57.36 converteert naar 1.22.27 als gelijkwaardige prestatie (http://www.howardgrubb.co.uk/athletics/wmalookup06.html)
- We trekken het heuvels-effect eraf, min 25 seconden. Die heuvels remmen af. 57.11 converteert naar 1.21.51
- Ik werd wat afgeremd door al die mensen op het parcours (-15 seconden) en ik ging wat te behoudend weg voor mijn vorm (-15 seconden) en ik had de laatste kilometer harder kunnen doortrekken (denk ik achteraf) (-10 seconden), dit komt viavia uit op een tijd van 1.20.54
- Ik was nog niet 100% uitgerust van marathon, dit levert nog 20 seconden op;
- Ik kan nog tijd winnen door de komende 5 weken elke dinsdag een solide 8k op tempo te lopen in de training. Het extra trainingeffect levert dan de benodigde 35 seconden op.

Kortom: in the pocket

Ik ga het gewoon proberen want heb toch niets te verliezen. Als het mislukt is dat volkomen onbelangrijk.

POV


ps... had gisteravond nog een discussie'tje met mijn trainer over de juiste intensiteitsverdeling van training.
Ik begon met 'onderzoek heeft uitgewezen dat de 80-10-10 verdeling succesvol is', helemaal fout natuurlijk want hij pareerde meteen met 'ik weet zeker dat ik onderzoek kan vinden dat een andere verdeling ook succesvol vindt'. En tja. Er is zoveel onderzoek dat je altijd wel ergens een onderzoekje kan vinden dat jouw filosofie ondersteunt.
Prettig overigens om te weten dat je trainer zich niet zomaar iets laat aanleunen.

Maar nog even terugkomend op het onderzoekje: mijn intuitie, aangescherpt door 30+ jaar trainings- en trainerservaring (autoriteitsargument) leunt heel sterk richting 80-10-10. Niet alleen omdat de auteur (Seiler) een autoriteit is, maar ook omdat zijn onderzoek "What is Best Practice for Training Intensity and Duration Distribution in Endurance Athletes?" er gedegen uit ziet. Zijn conclusie "There is reasonably strong evidence for concluding that an approximate 80-to-20 ratio of LIT to ThT/HIT intensity training gives excellent long-term results among endurance athletes. Frequent, low-intensity (≤2 mM blood lactate), longer duration training is effective in stimulating physiological adaptations."

Een paar dingen:
- ik heb dit hele jaar eigenlijk volgens dit principe getraind, zelfs ekspres de ratio aangehouden waar de sociale druk om af te wijken erg groot werd...
- de term 'HIT': dit mag naar believen ingevuld worden met wat sprints, en Billat-achtige harde tempo's of met tempo's die uit ander onderzoek naar voren komen als effectief (bijv 4x4 minuten op V02max tempo etc etc etc).
- het zoeken naar onderzoek en waarderen / interpreteren van papers, is als schaken. De huis tuin en keuken schaker vindt elke zet 'interessant' en overweegt tien opties, de grootmeester ziet direct dat er maar twee zetten over blijven.

Voor diegenen die het niet eens zijn met 80-10-10: graag link naar onderzoeks papers hieronder in de reacties aangeven. Zou graag overtuigd worden van het tegendeel als er sterke argumenten zijn.

Vanavond overigens de woensdaggroep al hier en daar wat bekend gemaakt met de 80-10-10 verdeling. We deden een 'drempeltraining' waarbij, verrassing, ik ieders drempels had berekend en ze dus een tijd hadden waar ze hun rondjes op moesten lopen. Dit deden ze verbazend fanatiek. Ik had niet verwacht dat ze zo sterk op strikte instructies zouden reageren. Vaker doen. Ik krijg zelfs de indruk dat als ik gewoon heel streng ben, men harder gaat trainen (......). Zelf had ik alweer goede benen, wel stijf nog, maar tempo lopen kon alweer goed. Totaal 16k gelopen met in totaal zo'n 3k op 14 km/uur, nog net niet in het '10' segment.


4 opmerkingen:

Erik zei

Zoe te zien heeft de 57:36 niet alleen wat losgemaakt bij anderen :-). Mooi!

paul oude vrielink zei

Het blijft een merkwaardige (en mooie) hobby dat lopen...

De lopende amazone zei

Mmm, betekenen die onderste opmerkingen dat we beter wat minder fanatiek hadden kunnen lopen woensdagavond om een plezierige trainer te houden in plaats van een strenge?

paul oude vrielink zei

Hee je hebt ook een blog!

hmmja.... ergens wilde ik in de flow van die dagen waarschijnlijk overbrengen dat met fanatiek trainen veel kan worden bereikt. We zullen zien ik welke flow ik komende trainingen ben...