19 november 2014

Weer fit, en viad

Was di/wo beetje ziek, iets verhoging, koude/warme rillingen, wat hoofdpijn,
maar lijkt al beter te gaan.

Maandag krachttraining gedaan, de vierde alweer. Kon 40x130 kg legpressen, en 27x50 kg kniebuig en merkte toen dat ik duizelig/licht in hoofd was. Ook hartslag ging sneller de hoogte in dan normaal. 

Dinsdag, ziekgemeld, later op de dag ging het beter dus 's avonds heb ik een VIAD-test afgenomen bij 8 atleten. VIAD test is: aantal keer 5 minuten hardlopen / 2 minuten stilstaan, waarbij de 5-minuutjes telkens in een hoger tempo worden afgelegd. Na elk tempootje, wordt de herstelhartslag gemeten (na 45 seconden), en zodra het herstel achterblijft is de anaerobe drempel overschreden.

Althans... in theorie. Want in de praktijk blijkt dat de helft van de deelnemers geen 'slechter herstel' te zien geven terwijl ze niet harder kunnen (of zijn de metingen binnen de error marge: 4 slagen + of - herstel na 45 seconden, het kan ook aan details liggen). Maar, afgezien van dat herstel, is het reuze nuttige data. De interpretatie en conclusies is een kunst op zich, waarbij je ook de atleet moet kennen. M.i is de test vooral nuttig om snel een beeld van belastbaarheid, hartslagen, trainingsstatus te krijgen. 

Zelf ook meegedaan (ik moest exacte tempo aangeven wat heel goed lukte, overigens), en te zien was dat alle hartslagen zo'n 10 slagen hoger waren dan normaal: kortom, ik had nog steeds iets onder de leden.

Woensdag: niet echt geslapen, om onduidelijke reden bleef ik wakker en viel pas tegen de ochtend in slaap. Ook lichte verhoging nog. Niet al te ernstig, maar vanavond geen training geven om niet in een vicieuze cirkel terecht te komen.

Donderdag: okee... hoofdpijn beetje nog, maar dat was na de krachttraining (6x40x140kg legpress en 2x30x60kg kniebuig) over.


POV

ps: kreeg meteen een paar vragen, zie 1e reactie hieronder, ik herhaal hem even.
Ik zal ze proberen te beantwoorden:
Hoe werkt die test nou precies? Hoe ik het lees is de anaerobe drempel behaald op het moment dat de herstelhartslag minder wordt... Maar stel:hartslag 140-na 45 sec is hartslag 100hartslag 150-na 45 sec is hartslag 105hartslag 160-na 45 sec is hartslag 110hartslag 170-na 45 sec is hartslag 115hartslag 180-na 45 sec is hartslag 120geen anaerobe drempel overschreden tot nog toe, dat is duidelijk.
Maar nu hartslag 190-na 45 sec is hartslag 130. Nu wel? Of niet?Ik denk dat er makkelijkere manieren zijn om de anaerobe drempel te bepalen.Trouwens, kan de anaerobe drempel (uitgedrukt in %max hf) verschuiven over tijd? Je maximale hartslag wel toch?
De test, er zijn verschillende varianten. De basis is:

  • 5 a 6 keer een bepaalde tijdsduur of afstand (liefst rond de 5 minuten) lopen, met daarna 1 a 2 minuten sta- of langzaam wandel-pauze.
  • Elke keer een X aantal seconden per kilometer sneller (snelle lopers 10, langzamere lopers 20-25)
  • Hartslaggrafiek maken van de hele test. Herstelhartslag bepalen (= hartslag na 1 minuut (of 45 seconden mag ook)
  • Het tempo waarna de herstelhartslag relatief t.o.v. de vorige herstelhartslagen hoger wordt ('boven de lijn ligt') ligt, volgens de testomschrijving, BOVEN de anaerobe drempel. 
Volgens deze omschrijving ligt na tempo nummer 6, de herstelhartslag BOVEN de lijn. Want vorige tempo's loopt de herstelhartslag telkens vijf op, maar na test 6, loopt deze 10 op. Conclusie: 'klein beetje verzuring'.  Dus drempel zal rond hartslag 180 of iets hoger liggen.

Het probleem bij de test is de kleine foutmarge, ik som op:

  1. Je herstel is enorm, dus als je 1 a 2 seconden fout zit met meten, dan kan je zo twee a vier slagen 'mis' zitten qua meting (omdat na 1 minuut de grafiek steil afloopt). 
  2. Het kan zijn dat een test met bijvoorbeeld HF171 of 159 gelopen wordt, ook weer een foutmarge (dit is te ondervangen door met bijvoorbeeld het verschil tussen eindhartslag en herstelhartslag te rekenen) . Er kan mee- of tegenwind of iets onregelmatig gelopen zijn, ook foutmarge.
Daarom is m.i. jouw testresultaat niet significant. Je hebt er dus niets aan. Wel kan het zijn dat je voelt dat de voorlaatste nog gemakkelijk ging, en de laatste moeilijk. Dat kan een indicatie voor een drempel zijn. Overigens zijn de getallen in jou test vreemd. Want het lijkt erop dat het relatieve herstel in 45 seconden, steeds groter wordt, eerst 40 slagen, later 60. Dat heb ik nog nooit gezien. Je gebruikt verzonnen gegevens, neem ik aan.

Er zijn gemakkelijker manieren om de drempel te bepalen. Als je recent een langere wedstrijd rond 15 km hebt gelopen of een harde lange training van 45 minuten hebt gedaan, heb je de drempel m.i. nauwkeuriger te pakken.

De anaerobe drempel, in % max HF, kan verschuiven in de tijd. Als je beter getraind wordt kan je drempel qua HF percentage iets opschuiven van bijvoorbeeld 88 naar 91%. En de snelheid bij die drempel kan uiteraard ook enorm verschuiven (eerst 15 km/u / 88%, later 18 km/u / 91% ofzo).

Tenslotte: je maximale hartslag zakt meestal iets als je in zware training zit, exacte reden is wel ergens te vinden op internet.


1 opmerking:

Anoniem zei

Hoi Paul,

Hoe werkt die test nou precies? Hoe ik het lees is de anaerobe drempel behaald op het moment dat de herstelhartslag minder wordt...

Maar stel:
hartslag 140-na 45 sec is hartslag 100
hartslag 150-na 45 sec is hartslag 105
hartslag 160-na 45 sec is hartslag 110
hartslag 170-na 45 sec is hartslag 115
hartslag 180-na 45 sec is hartslag 120

geen anaerobe drempel overschreden tot nog toe, dat is duidelijk.

Maar nu hartslag 190-na 45 sec is hartslag 130. Nu wel? Of niet?

Ik denk dat er makkelijkere manieren zijn om de anaerobe drempel te bepalen.

Trouwens, kan de anaerobe drempel (uitgedrukt in %max hf) verschuiven over tijd? Je maximale hartslag wel toch?