21 november 2014

Parasympatisch evenwicht

Deze term zal binnenkort belangrijk worden. Ik copyright hem alvast: (c) Parasympatisch Evenwicht.

De afgelopen week was een moeilijk weekje voor mij.

Twee dagen ziek/hoofdpijn. De hoofdpijn lijkt ook te komen doordat ik teveel dingen aan mijn hoofd heb, maar vooral dat ik er dan ook nog teveel over nadenk. Dit valt nauwelijks te onderdrukken, en ik bedacht me vandaag dat dat misschien kwam omdat ik nu niet zoveel duurtraining meer doe, en meer kracht.

Duurtraining stimuleert het parasympatisch zenuwstelsel. Dat is het rustgevende, hartslag-verlagende stelsel. Na duurtraining ben je rustig, in trance, het zenuwachtige sympatische zenuwstelsel is even uitgeschakeld.

Daarom vrijdag duurtraining gedaan: een mix van 50 minuten fietsen (180-250 watt) en 2x4000 meter loopband (T12.5 / 13.8). En ja. Na afloop was ik eindelijk wat rustiger in het hoofd. Morgen nog een keer: en dat werd 14.5k in 1.11, met goede benen maar hoge hartslag. Nog niet helemaal okee.

Zondag 10k in totaal, met 2x 4-3-2-1, ik bleek soepel te lopen, rond 4.10 per kilometer tempo. Kwam er lekker in. Had 's middags nog wel uurtje willen fietsen, om...
Om nog rustiger te worden: kennelijk is hardlooptraining, of, in het algemeen, rustige training, of nog meer in het algemeen, rustig bezig zijn, wandelen ofzo, nodig in het evenwicht der dingen. 
En omdat hardlopen heel effectief is hierbij, lijkt het verslavend. Maar: het is gewoon een eerste levensbehoefte (dit in tegenstelling tot 'presteren' of snelle tijden lopen, dat is geen eerste levensbehoefte, zonder dat, gaat alles ook prima). 
Vandaaruit gezien is het belangrijk om niet geblesseerd te raken, in elk geval voldoende 'bewegingsopties' te hebben. En misschien als alles goed gaat rollen er vanzelf wel mooie wedstrijdjes uit... of anders maar niet; ook geen probleem. 
Uit eigen ervaring, het doen van een mooie zware training is misschien nog wel fijner dan het lopen van een goede wedstrijd. Want die zware training staat mooi op zichzelf, je voelt je daarna prettig, neemt een bier.... maar de wedstrijd, iedereen gaat hem analyseren, je moet je verdedigen als het even niet goed gaat, je moet er heen rijden, je bent de halve dag kwijt, je moet hem lopen op een moment dat je net even niet lekker bent..).
Maar: even rustig aan dus.
Hoewel maandag: 20' HF140, 20' HF150 fietsen. Komt neer op 220 en 245 watt. Voelde gemakkelijk, sterke benen.

POV

ps.. De afgelopen weken:
- voor Berenloop: goed fit, maar helaas licht geblesseerd
- Berenloop: soort lange intensieve duurloop
- na Berenloop: 5x krachttraining; serie rustige duurtrainingen; revalidatie
- nu: blessure vrijwel over

ps.. komende weken:
- dinsdag weer eens een baantraining 6x1200, zal gewoon 15 km/u lopen (of misschien op hartslag: 155. Kijken of de krachttraining doorwerkt en 'transfer' bereiken.
- daarna weer 3x kracht (do/ma/do) en tussendoor relaxed trainen
- dindsdag 9 dec volgende baantraining
- dan 2x kracht (do/ma) en rustig trainen
- dan eerste testje: PEIZE: de 9.9k van Peize, met hartslagmeter, kijken of de 160 te halen en vast te houden is.
1 opmerking:

Johan Artmanni zei

En aan deze blogtekst moest ik even denken, toen ik vanmiddag op m'n mtb door de duinen reed en "alles van de drukte van afgelopen week" van me afgleed. :-)