13 april 2008

auw... maar wel lekker onder de 3 uur!

2.59.10

en ik kan nu al niet meer de trap op of af....

maar ik ben bijzonder tevreden!!!!
alles wat erin zat is eruit geperst.

Het verslag, in de trein terug getikt, direkt hieronder.


Bij het inlopen zaterdag, was de kuit strak. Tja.

Dat deed mij tot het volgende wedstrijdplan besluiten: rustig vertrekken, de eerste kilometers wat seconden laten liggen, en als eenmaal alles goed warm en soepel is, ietsje versnellen. Voortdurend naar het lichaam luisteren, wat kan wel of niet. In elk geval zou het geen ‘echte wedstrijd’ worden waarin je meteen op je wedstrijdsnelheid zit, meegaat met snelle groepen. Nee.

Ik stond om 10.15 al in het startvak, ik dacht samen met medeloper (en door mij getraind) Joost, maar hij bleek in het andere vak (de linker rij strook van de coolsingel) te zitten. Ik glipte overal tussendoor naar voren, en stond al snel vooraan in mijn startvak. Te kleumen. Want ondanks extra t-shirt, toch niet te warm. Enfin, dit duurde zo’n 30 minuten. Toen moest ik naar de W. Wat nu?! Ik besloot de WC-truc uit te halen: vragen aan suppoosten of ik van de ‘wedstrijd-wc’ die nog iets verder naar voren stond, gebruik mocht maken. En dat mocht. De truc: na verlaten wc jezelf vervoegen bij de lopers, maar wel 20 meter naar voren.

Opeens begon iedereen te zwaaien en uit zijn dak te gaan, bleek dat Lee Towers aan het zingen was. Ik hield me niet met die flauwekul bezig en ging mijn schoenen nog eens strikken…

De start: 24 seconden na de knal passeerde ik de startstreep. De kilometer daarna kon ik al aardig uit de voeten, 4.14, wat nog rustig genoeg was. Volgende kilometers in 7.59 (2k) iets aan de vlotte kant, en 4.04/4.03. Niet aan de hand tot zover, de kuit hield zich koest en bovenbenen voelden wel wat stijf maar ik dacht dat dat door alle brandstof kwam, die erin opgeslagen was. Tussen 5 en 15 kilometer liep ik lekker. 1.01.06 op de 15, maakt een eindtijd van 2.50 nog mogelijk (dacht ik toen), als ik iets zou kunnen versnellen.

Maarr…. De kuit begon vervelend te doen, ik moest iets langzamer. Eindtijd kon ik al uit mijn hoofd zetten, want het herstelde niet. Ik probeerde een pas te vinden die de kuit niet teveel belastte, wat op de platte voet lopen, dat ging wel. Maar, wat is dat? Bovenbeen? Linkerbovenbeen dreigt in de kramp te schieten, zomaar uit het niets! Nog weer wat voorzichtiger lopen, enkele kilometers van 4.12 volgden. Ik probeerde die kramp eruit te schudden door wat hakkenbillen te doen tijdens het lopen, dat hielp was. Het been was weer in’t gareel, en een paar 4.05/4.08 volgden. Maar rond de 20 kilometer was het vervelende gevoel in bovenbeen terug, en nu deed ook het andere bovenbeen mee. Tijdens doorkomst op de halve (1.26.45) begon ik al echt zere bovenbenen te krijgen. Een verstandig mens zou nu al stoppen. Maar een marathon heeft niet zoveel met verstand te maken. Jij lijden dan ik ook lijden, zoiets.

Een snelle berekening, ik had nog 21 kilometers van 4.24 nodig om onder de 3 uur te finishen. Aii… Volgende kilometer 4.22. Dit wordt lastig!

Ik probeerde grotere passen: nee. Dat veroorzaakte direkt meer spierpijn in beide bovenbenen. Kleinere passen: ja! Met een soort shuffle (dit is de ‘pov-shuffle’) kon ik me verder voortbewegen. Het moet er raar hebben uitgezien, maar met een hoge frequentie en ultrakorte pasjes kon ik weer wat kilomers in 4.12 lopen, zonder dat de spierpijn al te erg toenam. Deze tussentijden vielen me enorm mee. 25 werd gepasseerd, 1.43.09, ’t is wel een veteranenpr ja!

Ook tot 30 was alles onder controle, de kuitpijn was zo goed als weg, de bovenbenen deden wel steeds zeerder. Het was een soort bijna-kramp, ik probeerde alle putjes en dekseltjes te omzeilen want één misstap en ik zou plat gaan. Mijn broer R. (debuut 4.06 vorig jaar) gaf mij een flesje AA-drink. Lekker. Helemaal leeggedronken. Prima. Ik dacht ‘nu heb ik nieuwe energie’, en die gedachte hielp me aan een kilometer in 4.15, met grotere passen. Meteen daarna de rekening: 4.34 als kilometer, terug naar de kleine pasjes.

De verleiding om te stoppen was groot. Misschien zou ik 10 jaar geleden bij deze omstandigheden zijn uitgestapt. Maar ik had aan teveel mensen beloofd door te lopen als het ook maar even mogelijk was. Hoe zou ik hen nog ooit onder ogen kunnen komen! (deze gedachte is niet waar overigens, ik kon natuurlijk te allen tijde uitstappen, en iedereen zou met me meegeleefd hebben. Maar, ik loop niet voor de anderen. Ik Wilde Zelf door. De motivatie was er).

Tussen 32 en 34 had ik het erg zwaar, ik moest diverse malen dribbelen en wachten tot ik weer wat gang kon maken, probeerde nog wel zo snel te lopen om 2.59.xx mogelijk te houden. Maar verantwoord was dit allang niet meer. Bij elke stap: vette pijn. Voor de rest was ik zeer relaxed, handjeklapte met kinderen langs te kant, zag iedereen staan. De pijn speelde zich onder mijn middel af en mijn hoofd was leeg. Net of de pijnsignalen bleven waar ze hoorden, en niet doordrongen tot het besluitende brein. Want dat brein zou mij dan meteen hebben doen stoppen.

Op een of andere manier kwam ik bij 40 kilometer (er is een stuk tussen 38 en 40 weg, ik heb toen gedroomd of zo), in 2.49.27 (nettotijd overigens), dus sub 3 was nog mogelijk. De enige vraag was: zou de fatale kramp mij vellen zodat ik ter aarde zou storten, of… Bij 1000 meter te gaan had ik nog 4.34 over. Allerlei atleten rondom mij begonnen piepend en krakend aan hun ‘eindsprint’ (haha). Ikzelf ging ook mee. Pas de laatste 200 meter durfde ik wat aan te zetten, nog een 4.06 kilometertje, heel fijn, en 2.59.09.

Even stilstaan, en .. oei, wandelen lukt niet meer, wat nu. Maar het gevoel kwam terug en ik kon wandelen. En kreeg meteen de felicitaties van G en J. Dank! Ben benieuwd naar de foto’s!

Om een indruk van de vermoeidheid in mijn benen te geven: zittend op de bank kon ik mijn been niet meer strekken. Onderbeen was te zwaar om van de grond te krijgen.

Maar ik ben heel tevreden, vooral om het soort kick van een monsterachtig lange tocht, die je toch tot een goed einde brengt. En omdat ik al heel helder in beeld heb hoe een voor een veel snellere marathon getraind kan worden. In het najaar verder!


POV

16 opmerkingen:

Anoniem zei

Klasse man!
Ondanks dat je na 15km al wat leek terug te zakken heb je het toch mooi op tempo gehouden.
Sterkte met de trap en de wc-pot komende dagen!

Unknown zei

Hoi Paul,

Fantastisch. Toch een mooie tijd. Gelukkig ben je niet alleen met zere (stal)poten. Hoop dat je van het parcours hebt genoten??

Jaap.

paul oude vrielink zei

Ja Jaap, volgend jaar ben ik er weer, goed parcours, zeer goede verzorging, alles zit erin.

Ik heb jou (denk ik) nog ingehaald rond km 14? Wat liep jij?

Unknown zei

Hoi Paul,

ik ben uitgekoemen op een tijd. schrik niet van 3:14:58. Tot 25 km ging het voortreffelijk.(1:44:02) Maar tijdens het klimmetje de brug op kreeg ik last van mijn voorste dijbeen spier. Hierna ben wat gaan inhouden en kwam op de 30 toch nog op 2:06:27 door. Hierna ben ik lichamenlijk door een hel gegaan. Echt pijn in mijn been en daarna door verkeerd lopen totaal ingestort. Veel wandelen. Maar toch een tevreden mens.

Jaap.

paul oude vrielink zei

ik schrik nergens van, op de marathon,
toch uitgelopen, respect,
't blijft een kreng die afstand.

Maar daarna is er altijd bier.
Proost!

Anoniem zei

Klasse dat je door bent gegaan, mooi verslag!

Anoniem zei

Gefeliciteerd. Heel benieuwd, naar je idee over hoe te traininen voor een (veel) snellere marathon.
Bijzonder vind ik de details m.b.t. je tactische denken.

paul oude vrielink zei

Bedankt,

De belangrijkste dingen die ik wil toevoegen (en deels al had willen doen), zijn:
- enkele wedstrijden goed voorbereid en voluit lopen in de aanloop;
- krachttraining (belangrijk voor de oudere loper, en door mij onderschat in deze marathon).

Tactiek is niet veel meer dan: altijd eigen tempo kiezen; van tevoren berekenen hoe hard je kan en dat tempo kiezen. Misschien heb jij het over andere dingen?

Anoniem zei

Hallo Paul,

Van harte gefeliceerd met je marathon binnen de drie uur! En dat met een gammele kuit. Veel sterkte ook met je herstel. Doe het rustig aan: lekker veel fietsen. Overigens denk ik dat De marathon van Rotterdanm de slag met Londen verloren heeft. Het televisieverslag van 'Londen' was verre te prefereren boven 'Rotterdam'. Ik denk net als bij het voetballen een kwestie van geld. Jij hebt de 'Lijst der lijsten' (marathonlopers binnen de drie uur van 2008) met verve gehaald!

Anoniem zei

Paul,

Mooi verslag. Je bent al met je volgende (snellere) marathon bezig. Dan loop ik graag weer wat trainingen met je mee (als mij dat nog lukt).

Mvg,
Marc

Anoniem zei

Dat van die krachttraining spreekt aan, omdat ik bij mijn blesures of zwakke plekken bleek dat extra krachttraining de oplossing voor herstel of toekomstige preventie is.

Ik verbaas met dat krachttraining sowieso voor loopgroepen en in hardloopschema's weinig gedaan geadviseerd wordt.

Anoniem zei

Dat van die krachttraining spreekt aan, omdat ik bij mijn blesures of zwakke plekken bleek dat extra krachttraining de oplossing voor herstel of toekomstige preventie is.

Ik verbaas met dat krachttraining sowieso voor loopgroepen en in hardloopschema's weinig gedaan geadviseerd wordt.

paul oude vrielink zei

ik had jaren geleden veel effect van zware krachttraining (denk aan 50x180 kg legpress). Dat ga ik weer oppakken.

Unknown zei

Hoi paul,

Ik heb nog even zitten kijken. Maar jij bent mij al voor de 10 km voorbij gesneld. Ik heb alles dankzij de organisatie op een rijtje gezet. Maar jij hebt maar een minamaal verval toch nog een mooie tijd neergezet terwijl ik de dood van de gladiolen heb nagespeeld. Vooral de 35 naar de 40 is verschrikkelijk geweest. Maar de volgende keer beter. Misschien dat we elkaar in het najaar weer treffen bij een marathon.
Veel succes verder en tot schrijfs. Ik bleef je blog in de gaten houden.

Groet Jaap


Naam Jaap van Eijk
Woonplaats Fortuna
Afstand Fortis Marathon Rotterdam
Categorie M50
Totaal plaats 672 / 6841
Categorie plaats 54
Snelheid 12,985 km/uur
Bruto tijd 3:14:58
Netto tijd 3:14:58
Netto tussentijden (verschil)
5 kilometer 20:18 (20:18)
10 kilometer 40:48 (20:30)
15 kilometer 1:01:33 (20:45)
20 kilometer 1:22:35 (21:02)
Halve marathon 1:27:23
25 kilometer 1:44:02 (21:27)
30 kilometer 2:06:27 (22:25)
35 kilometer 2:33:06 (26:39)
40 kilometer 3:02:14 (29:08)

Naam Paul Oude Vrielink
Woonplaats Groningen Atletiek
Afstand Fortis Marathon Rotterdam
Categorie M40
Totaal plaats 331 / 6841
Categorie plaats 59
Snelheid 14,130 km/uur
Bruto tijd 2:59:36
Netto tijd 2:59:10
Netto tussentijden (verschil)
5 kilometer 20:23 (20:23)
10 kilometer 40:36 (20:13)
15 kilometer 1:01:04 (20:28)
20 kilometer 1:21:51 (20:47)
Halve marathon 1:26:46
25 kilometer 1:43:10 (21:19)
30 kilometer 2:04:38 (21:28)
35 kilometer 2:26:55 (22:17)
40 kilometer 2:49:28 (22:33)

Unknown zei

Hoi paul,

Ik heb nog even zitten kijken. Maar jij bent mij al voor de 10 km voorbij gesneld. Ik heb alles dankzij de organisatie op een rijtje gezet. Maar jij hebt maar een minamaal verval toch nog een mooie tijd neergezet terwijl ik de dood van de gladiolen heb nagespeeld. Vooral de 35 naar de 40 is verschrikkelijk geweest. Maar de volgende keer beter. Misschien dat we elkaar in het najaar weer treffen bij een marathon.
Veel succes verder en tot schrijfs. Ik bleef je blog in de gaten houden.

Groet Jaap


Naam Jaap van Eijk
Woonplaats Fortuna
Afstand Fortis Marathon Rotterdam
Categorie M50
Totaal plaats 672 / 6841
Categorie plaats 54
Snelheid 12,985 km/uur
Bruto tijd 3:14:58
Netto tijd 3:14:58
Netto tussentijden (verschil)
5 kilometer 20:18 (20:18)
10 kilometer 40:48 (20:30)
15 kilometer 1:01:33 (20:45)
20 kilometer 1:22:35 (21:02)
Halve marathon 1:27:23
25 kilometer 1:44:02 (21:27)
30 kilometer 2:06:27 (22:25)
35 kilometer 2:33:06 (26:39)
40 kilometer 3:02:14 (29:08)

Naam Paul Oude Vrielink
Woonplaats Groningen Atletiek
Afstand Fortis Marathon Rotterdam
Categorie M40
Totaal plaats 331 / 6841
Categorie plaats 59
Snelheid 14,130 km/uur
Bruto tijd 2:59:36
Netto tijd 2:59:10
Netto tussentijden (verschil)
5 kilometer 20:23 (20:23)
10 kilometer 40:36 (20:13)
15 kilometer 1:01:04 (20:28)
20 kilometer 1:21:51 (20:47)
Halve marathon 1:26:46
25 kilometer 1:43:10 (21:19)
30 kilometer 2:04:38 (21:28)
35 kilometer 2:26:55 (22:17)
40 kilometer 2:49:28 (22:33)

Anoniem zei

Wat een prachtige gelijkmatigheid. Dat dit niets te maken lijkt te hebben met de subjectieve belevenis, zoals je die opschreef, is mischien een bewijs temeer dat de subjectieve (cognitieve) bewuste ervaring weinig zegt over de werkelijke snelheid/tijden.