08 november 2014

Economisch lopen

, zie hieronder een plaatje, van het "benzinegebruik" tijdens hardlopen.


Economisch lopen wordt uitgedrukt in milliliter zuurstof per kilo per kilometer.
De hoeveelheid zuurstof die je verbruikt om een kilometer ver te komen. Deze hangt slechts een beetje af van de snelheid, met andere woorden: of je nu hard of langzaam loopt, je verbruikt even veel zuurstof per meter. In het plaatje zie je dat de oostafrikanen een waanzinnig lage waarde van 180-190 milliliter hebben, ze lopen dus heel efficient.

Loopgroep leden, wij, trimmers, zitten wellicht niet op 210 maar eerder in de buurt van 250 milliliter per kilo per kilometer.

Interessant is dat Paula Radcliffe, een nog lagere waarde van 175 heeft. Zie artikel onderaan deze blog.

Bij een gelijkblijvende absolute zuurstofopname (bijvoorbeeld 4000 ml per minuut) kan ze (dus) het hardst lopen van allemaal. En dat blijkt uiteraard uit haar wereldrecord.  

Natuurlijk zijn er al jaren allerlei mensen die roepen dat ze vast en zeker aan de EPO was, en in dat kader is het interessant te weten dat dat getal 175 een sterk anti-EPO argument is. Want als je een verboden middeltje neemt dan zoek je een middel dat een zwak punt verbetert. EPO verbetert het zwakke punt 'zuurstofopname'.... en laat dat nu net absoluut niet het zwakke punt zijn.... Als ze al een zwak punt zou hebben dan is dat blessuregevoeligheid. En daar zijn andere middelen voor, zoals fysiotherapie etc etc.... 

Eerder is het omgekeerde het geval: andere loopsters zitten op bijvoorbeeld 200 als efficientie, en hebben EPO nodig om 'het gat te overbruggen'. 

Enfin.

Lees ook de interessante discussie op LosseVeter. Men roept maar wat, leest gewoon het hele artikel niet hoewel het compleet is afgedrukt. EPO en Radcliffe, doping en Radcliffe, zonder zich om de feiten te bekommeren. losseveter.nl/2014/11/06/een-wereldrecord-hoe-komt-dat-tot-stand-twee-casestudies-radcliffe-waitz/ 
Ik heb er ook wat commentaar in geschreven.

POV


ps: hoe die loopeconomie te verhogen?
1) Veel trainen. Veel lang lopen. Veel duurlopen. Veel tempo's.
2) Krachttraining vooral i.v.m. neuromusculaire effecten... later meer.

Vandaag een erg mooie 17k gelopen. Loopeconomie is goed gezien het feit dat ik eindelijk weer eens 12 km/u met hartslag 120 kan lopen (= heel zuinig qua efficientie). Wel nog spierpijn uiteraard.
Zondag 11k lopen en nog een uurtje fietsen. Moe. Rustig aan gedaan.

Geen opmerkingen: